Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

101 неща, които искате да знаете за Дийпак Чопра

101 неща, които искате да знаете за Дийпак Чопра

Публикувано на: 04.02.2020 14:57

Цял свят е любопитен да научи подробности за любимите си известни личности. Много от нас са запознати с факти от официалната биография на Дийпак Чопра. Малцина, обаче, знаят любопитни подробности за живота му. Тази статия е нашето послание със 101 интересни факта от неговия вълнуващ живот.
 
1. За цял свят Дийпак Чопра е познат като писател, лектор и мистик, но малцина знаят, че той се занимава и с пулсова диагностика.
 
2. Със съпругата му, Рита, имат син - Готам, дъщеря - Малика и три внучета-Тара, Лийла и Кришан.
 
3. Дийпак и Рита Чопра са щастливо женени от 44 години.
 
4. Дийпак не би се отегчил да гледа „Цар Лъв“ за седми път или да отиде в музея за 50-ти път, стига да е в компанията на любимите си внуци.
 
5. Дийпак обожава да играе с внуците си навън. Казва, че винаги намира време за детската площадка и че едно от най-приятните неща за него е да се люлее с Тара, Лийла и Кришан.
 
6. Всички от семейство Чопра обичат да се разхождат заедно сред природата. Затова и няколко пъти в годината, отиват да катерят планини, да се гмуркат и дори да скачат с парашут.
 
7. Дийпак казва, че ако децата му трябва да го опишат с една дума, тя би била “забавен”.
 
8. Чопра участва ежегодно като лектор в събитието " Новости в медицината ", спонсорирано от Медицинския факултет на Харвард.
 
9. По-голяма част от годината, Дийпак прекарва в Ню Йорк Сити и Карлсбад, Калифорния, където се намира единственият в света „Чопра Център“.
 
10. Синът му, Готам, прави документален филм за него през 2012, който се казва “Decoding Deepak” („Да дешифрираш Дийпак“).
 
11. През 2013 година, Чопра дава интервю за американското издание на “Playboy”, в което говори за преживяванията си с Далай Лама в Лондон.
 
12. В детството си  Дийпак е мечтаел да стане актьор, журналист или писател.
 
13. Когато бил на 4, предпочитал да наблюдава птиците, дърветата и звездите, вместо да ходи на цирк.
 
14. Докато растял, най-голямото вдъхновение на Чопра са били родителите му. По-късно в негови кумири се превръщат Махатма Ганди и Майка Тереза.
 
15. Дийпак представи на американския пазар видео игра носеща името на една от внучките му - „Лийла“.
 
16. По-голямата част от писането на книги за Дийпак се случва в самолетите, на път за лекциите и семинарите му, тъй като тогава разполага с повече време.
 
17. Дийпак има 2 години по-малък брат, Саджив, който е професор по медицина в университета Харвард.
 
18. Като деца, Дийпак и Саджив са обичали да си организират състезания по правопис.
 
19. През 2013 година, Дийпак дава съвети на хора в Медисън Скуеър Парк в центъра на Ню Йорк Сити по време на инициатива наречена “Help Desk” по идея на сина му, Готам.
 
20. Дийпак редовно използва социалните мрежи като Twitter и Facebook, за да информира феновете си за новостите около себе си.
 
21. Любимото кафене на Дийпак е Starbucks.
 
22. Според списание „Искуайър“, Дийпак Чопра е в топ десет на най-добрите мотивационни лектори в САЩ.
 
23. През 1981 година, докато е за кратко в Индия при родителите си, негов приятел го завежда при известния индийски лечител по аюрведа Брихаспати Дев Тригуна,
което се оказва съдбовна крачка за Дийпак.
 
24. Както йогата, така и медитацията, са изключително важни за Дийпак, и затова, той прекарва „два часа на ден в пълна тишина“.
 
25. Чопра намира метрото за много удобен транспорт и често го използва.
 
26. Дийпак не се е возил в такси повече от 5 години.
 
27. Баща му, Кришнан Чопра, е бил известен кардиолог, служил като лейтенант в британската армия.
 
28. Майката на Дийпак, Пушпа Чопра, често е хранела и е давала пари за транспорт на най-бедните пациенти на съпруга си.
 
29. През 1970 г., Дийпак напуска Индия и заминава за САЩ само с 25 долара в джоба си и обещанието да стажува в болница в Плейнфилд, Ню Джърси.
 
30. През 1980 година, Дийпак и съпругата му се записват на клас по трансцедентална медитация, който променя живота им изключително много.
 
31. Дийпак се запознава с алтернативната медицина чрез гуруто на Бийтълс, Махариши Махеш Йоги, когото среща през 1985 година.
 
32. При запознанството си с Махариши Махеш Йоги, Дийпак и Рита решават да останат да си поговорят с него, въпреки че ще изпуснат полета си. Когато отиват на летището няколко часа по-късно,обаче, разбират, че полетът им е бил забавен и успяват да го хванат навреме.
 
33. Дийпак твърди, че никога не си купува нищо ново, като нов костюм например, без преди това да е подарил стария си костюм на някого.
 
34. Известната модна дизайнерка Дона Карън споделя, че харесва много стила и начина на обличане на Дийпак.
 
35. Дийпак има съвместни музикални проекти с известни изпълнители като Мадона и Деми Мур.
 
36. Дийпак се е появявал в няколко филма, сред които е комедията „Запознай се с малките“ от 2010 година.
 
37. Любимият му поет е живелият през 13 век суфи Руми.
 
38. През 1998 г. Дийпак издава албум, в който рецитира поеми на Руми - “A Gift of Love: Love Poems Inspired by Rumi” (Подарък от любов: любовни поеми, вдъхновени от Руми).
 
39. След като завършва медицинското си образование, Чопра лекува хора в различни индийски села в продължение на 6 месеца.
 
40. През 2004 година, Дийпак е нает да напише сценарий с индийския режисьор Шекар Капур за живота на Сидхарта Гаутама, Буда.
 
41. Дийпак споделя, че най-съкровената му мечта е неговите деца, внуци и правнуци да се гордеят с него.
 
42. През юни 2005 година, дъщеря му Малика, стартира блок за дискусии с участието на баща си и други известни личности от Азия.
 
43. През 2006 година, Дийпак и синът му Готам, създават компания за комикси наречена „Virgin Comics LLC”, чийто герои са вдъхновени предимно от индийската митология.
 
44. През януари, 2014 година, Дийпак Чопра влиза под номер 17 в класация за 100-те най-влиятелни хора в света на здравето и фитнеса.
 
45. Всяка сутрин, Дийпак обича да спортува в Сентръл Парк, който се намира близо до апартамента му в Ню Йорк Сити.
 
46. Чопра пише електронни книги, в които отговаря на въпроси, които му задават негови последователи от всички краища на света.
 
47. Бръсне си главата и веждите, за да стане будистки монах. Това събитие е отразено в документалния филм на сина му.
 
48. Дийпак рядко се разделя със своето BlackBerry.
 
49. Дийпак е издал и две книга за деца-“You With the Stars in Your Eyes” (през декември 2009 г.) и “On My Way to a Happy Life”, съвместно с писателката Кристина Трейси (през октомври 2010 г.).
 
50. На всеки три месеца, Дийпак обича да прекарва по една седмица „в тишина“ и покой сред природата, защото твърди, че тишината е неговата муза.
 
51. Някои от любимите места за уединение на Дийпак са: дъждовната гора на Коста Рика, каньоните в щата Юта, северна Шотландия, Индия и Австралия.
 
52. Дийпак върви пеша около 10 километра всеки ден.
 
53. Дийпак е посещавал католическо училище като дете.
 
54. Спортува поне по 1 час на ден.
 
55. Дийпак твърди, че е започнал да пише и да говори пред хора най-вече защото е искал да изследва собственото си самосъзнание и да изясни много неща пред самия себе си.
 
56. Дийпак е представил iPhone, iPad и Android приложения, които помагат на хората да медитират „на крак“.
 
57. Любимият му цвят е червено.
 
58. Дийпак Чопра и Д-р Руди Танзи пуснаха на американския пазар „Дрийм Уивър“-уред, който помага на хората да медитират и да се отпуснат по-успешно и да спят по-добре.
 
59. Чопра е основател на Американската Асоциация по Аюрведична Медицина.
 
60. Дийпак е бил преподавател по медицина в 3 университета, в това число престижните университети Бостън и Харвард.
 
61. Вдъхновени от любовта, през лятото на 2013г. от „Чопра Център“ създават стикери Love You, чиято цел е да ни напомни да обичаме себе си и хората около нас.
 
62. Малика Чопра споделя, че като деца е било изключително вълнуващо за нея и за брат ѝ Готам да се срещат с известни хора благодарение на баща им.
 
63. Тъй като Чопра получава много писма от родители, които желаят да предадат принципите от „Седемте духовни закона на успеха“ на децата си, той пише продължение, което озаглавява „Седемте духовни правила за родители“.
 
64. Родният език на майката на Дийпак е пунджаби.
 
65. Дядото на Дийпак по бащина линия е бил сержант в британската армия.
 
66. Дийпак споделя, че в началото не е приемал много добре критиката, която е получавал от опонентите си,  но с времето, се е научил да приема укорите срещу себе
си много спокойно.
 
67. Чопра участва в документална драма на актрисата Намрата Сингх Гужрал, в която играят хора, които са се излекували след тежката диагноза рак.
 
68. Дийпак си признава, че пие по две-три кафета на ден.
 
69. Дийпак е вегетарианец и обича да се храни здравословно.
 
70. Дийпак не обича шоколад, сладолед и пица.
 
71. Твърди, че никога не се чувства потиснат или в лошо настроение.
 
72. Дийпак е пътувал до Шри Ланка, за да се яви на изпит за прием в американски колеж, тъй като по онова време не е могъл да го направи в родната си Индия.
 
73. Дийпак казва, че нито той самия, нито семейството му го приемат твърде насериозно.
 
74. Чопра заминава за Щатите с твърдото намерение да избяга от индийската култура, но съдбата му в страната на неограничените възможности има съвсем други
планове.
 
75. Първите му покупки в Америка са телевизор и кола на изплащане.
 
76. Дийпак не обича да върши много неща едновременно и съветва и останалите хора да не го правят.
 
77. В началото на престоя си в САЩ, Дийпак е имал комични ситуации, породени от факта, че е използвал думи от британски английски вместо американски английски.
 
78. Чопра играе голф от време на време, но си признава, че не е много добър в този спорт.
 
79. В началото на кариерата си като лекар, Дийпак е преглеждал по близо 100 пациенти на ден.
 
80. Дийпак и синът му са написали книга заедно. Тя се  нарича  „Седемте духовни закона на супер героите“.
 
81. От лятото на 2012 година, Дийпак и децата му имат свой собствен канал в YouTube, който се казва “The Chopra Well”.
 
82. Дийпак споделя, че обича да следи важни видеа от целия свят в YouTube.
 
83. В училище, Дийпак не е обичал биологията и химията.
 
84. Чопра обожава да чете и винаги носи своя Киндъл по време на дълги полети.
 
85. Чопра обича големия град и се зарежда гледайки Статуята на Свободата и Таймс Скуеър през прозореца на апартамента си в Манхатън.
 
86. На Дийпак му харесва фактът, че може да хапва разнообразна традиционна храна в Ню Йорк Сити.
 
87. Апартаментът на Дийпак в Ню Йорк Сити е украсен със статуи на различни индийски божества като Ганеш, Вишну, Кришна, Шива и Лакшми.
 
88. Дийпак харесва индийския писател Рабиндранат Тагор, с чиито поеми е израснал.
 
89. Чопра обича да готви и го прави няколко пъти в седмицата.
 
90. Дийпак има свое радио - Deepak Chopra Radio, чиято тематика е благоденствието.
 
91. Като дете, Дийпак обичал да играе футбол и крикет.
 
92. Дийпак споделя, че се чувства много по-млад от биологичната си възраст.
 
93. Дийпак решава, че иска да стане лекар, благодарение на герой на Синклер Луис от книгата “Arrowsmith”, която получава като подарък от баща си за 14-тия си рожден ден.
 
94. Дийпак признава, че преди да се докосне до света на духовното, в един период от младостта си е пушел и пиел.
 
95. Книгата на Чопра “The soul of Leadership” е определена от „Уол Стрийт Джърнъл“ за една от петте най-добри бизнес книги на 2011 година.
 
96. Дийпак е участвал в реклама за енергийна напитка с американския рапър 50 Cent.
 
97. Според Дийпак най-вече чрез поезията и художествената литература може да се достигне до най-дълбоко лично осъзнаване.
 
98. През 2013 година, списание “Уаткинс“ поставя Дийпак Чопра под номер 4 в   класацията си за 100-те най-влиятелни духовни водачи на нашето време.
 
99. Дядото на Дийпак също е практикувал аюрведа.
 
100. Чопра си признава, че не е много организиран и че му се случва да пише по 3-4 книги едновременно.
 
101. Дийпак твърди, че от учителите, които е срещнал по пътя си, може би най-важен за него е неговият сънародник Кришнамурти.
 
Източник: http://inspiretalks.bg