Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

5 съвременни азиатски писатели, които превзеха световните класации

Публикувано на: 05.02.2018 07:48

Необятна и екзотична, Азия е континент, събиращ в себе огромно разнообразие от култури от дълбока древност до наши дни. Съвсем не е изненадващо, че някои от най-ярките имена в съвременната литература са родени именно там.
 
Ека Курняван и "Хубостта е рана"
Ека Курняван е индонезийски графичен дизайнер и писател. Роден е в Западна Ява, учил е философия, пише проза и киносценарии, а произведенията му са преведени на повече от 20 езика. Романът му"Хубостта е рана" влиза в класацията на Ню Йорк Таймс, a Курняван е първият индонезийски писател, номиниран за престижното отличие "Ман Букър".
"Хубостта е рана" е необикновен роман, който започва така:
"В следобеда на мартенски уикенд, двадесет и една години след смъртта си, Деви Аю се надигнала от своя гроб."
Това възкресение поставя началото на плетеница от истории, които обхващат различни периоди от индонезийската история – обявяването на независимостта от холандските колонизатори, японската окупация, революцията след Втората световна война, геноцидът над комунистите, последван от бруталния режим на Сухарто.
"Хубостта е рана" предизвиква единодушен възторг сред читателите и критиците по цял свят, не само защото авторът е успял да пресъздаде по великолепен начин историята, атмосферата и духа на Индонезия. Необичайна сплав от жанрове, в която се промъква дори нотка магически реализъм − романът е богат и пленителен, а персонажите са ярки и запомнящи се.
.
Харуки Мураками и "Хроника на птицата с пружина"
Харуки Мураками вероятно е най-известният съвременен японски писател. След като завършва литературния факултет на Токийския университет, той започва да пише на 29 години, а първият му роман "Чуй как пее вятърът" излиза през 1979 г. Книгата е отличена с награда "Гундзо" и поставя началото на един съвсем нов и различен етап в живота на Мураками.
Романът, който прави Мураками световноизвестен писател, е "Хроника на птицата с пружина". Достатъчно е да сте попадали на поне една от книгите на писателя, за да знаете, че те не изискват от читателите да познава в подробности японската култура, но определено предизвикват въображението.
Наситен с много напрежение, "Хроника на птицата с пружина" преплита криминална интрига с исторически факти и фантастика. Историята започва в едно предградие на Токио, където младеж на име Тору Окада търси изчезналия котарак на жена си. 
Търсене, което ще го отведе в един различен свят, изпълнен с изненади и неочаквани съюзници и противници, сред които има проститутка със свръхестествени способности, покварен политик, който се радва на вниманието на медиите, весело16-годишно момиче с отвратителен характер и възрастен ветеран от войната.
 
Мо Йен и "Промяната"
Мо Йен е псевдоним на китайския писател Гуан Мойе. Награждаван, забравян, превеждан по цял свят и вдъхновил цяло следващо поколение творци, той е автор на повече от десет романа. Критиците го определят като китайския отговор на Кафка и Джоузеф Хелър. През 2012 година е удостоен с Нобеловата награда за литература.
Изключителният му стил майсторски съчетава фолклор, история и съвременност. "Промяната" е роман с автобиографични нотки или автобиография, преоблечена като роман, в която Мо Йен проследява  политическите и социалните промени, настъпили в родината му през последните десетилетия. 
Особено интересна е различната гледна точка към големите исторически събития на последните няколко десетилетия. Йен разглежда детайлно начина, по който те се отразяват върху съдбата на обикновените граждани.
 
Недим Гюрсел и "Мехмед Завоевателя"
Знаково име в турската литература, Недим Гюрсел от години живее във Франция. Носител на множество литературни отличия и преподавател в Сорбоната, Гюрсел е сред постмодерните автори, получили признание в цял свят.
"Мехмед Завоевателя" е едно от най-значимите произведения на турския писател. Многократно преиздавана от 1995 година насам, книгата не е типичен исторически роман. Паралелно с историческите събития се разказва и историята на създаването на книгата. Крайният резултат е роман в романа, който неслучайно започва с цитат от "По следите на изгубеното време" на Пруст.
От Османската империя през XV век, когато Мехмед Завоевателя се опитва да превземе Константинопол, до преследванията след военния преврат през 1980 година, "Мехмед Завоевателя" е поглед към историята − такава, каквато не сте я виждали досега.
 
Меир Шалев и "Момчето с гълъбите"
Книгите на Меир Шалев, когото спокойно бихме могли да наречем най-популярния съвременен израелски писател, са преведени на повече от 20 езика. Израснал в семейство на интелектуалци (баща му е известният поет и публицист Ицхак Шалев, а майка му е детска поетеса), бъдещият писател завършва психология и започва кариерата си като журналист и водещ в радиото и телевизията. 
"Момчето с гълъбите" се превръща в световен бестселър още с издаването си и неслучайно е един от най-превежданите романи в израелската литература. С прекрасното си чувство за хумор Шалев разказва история за войната, но и за любовта, за връзката между поколенията и за грижливо пазените тайни.
Яир Менделсон е екскурзовод и случайна среща с един американски турист ще го накара да си спомни за собственото си детство, за ексцентричната си майка и за брат си − толкова различен от него, колкото изобщо е възможно.
 
Източник: http://www.avtora.com