Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

7 книги за джаза

7 книги за джаза

Публикувано на: 10.01.2018 09:20

„Джазът заличава границите между хората и създава атмосфера на разбиране и търпимост”, се казва в съобщение на ООН.
ООН и ЮНЕСКО са организатори и създатели на празника, иницииран от Хърби Хенкок.
 
Тази музика събира в себе си традициите на африканската и на европейската част от населението на САЩ. Той се превръща в една от съществените стъпки за преодоляването на расовата омраза.
Джазът се заражда в Ню Орлиънс – пристанищен град, който в края на XIX век и събира традициите и музиката на различни етнически групи – индианци, африканци, европейци и др. Предлагаме ви 7 книги, посветени на джаза. те са достъпни в книжарниците.
 
„Джазът в България и българите в джаза + CD” от Владимир Гаджев
Авторът е изтъкнат джазов критик, журналист и преподавател по социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания Melodie, Чехословакия и Jazz Forum, орган на Международната джазова федерация, както и сътрудник на списанията Jazz Podium, ФРГ и Musica Jazz, Италия. През 2000 г. германското издателство Konemann и българското “Кибеа” отпечатаха за разпространение в цял свят неговата
 
“Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света” (художник Антон Радевски). През 2004 г. издателското ателие “Анго Боянов” даде път на книгата му A Love Supreme/Веселин Николов и неговите “Бели, зелени и червени” – първият системен труд за изтъкнат български джазмен. 20-страничен синтез на тази книга бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица “История на джаза по света”.
 
„За джаза накратко“ от Саймън Адамс
Всеки знае, че джазът е най-страхотната музика. Но, разбира се, трябва да сте внимателни. Боп или хард боп слушате? Модален или фрий джаз? Или пък соул джаз? Можете ли да познаете? Бъдете в крак със „За джаза накратко” Сложете тъмните си очила и научете необходимото.
 
Как да назовем музиката, която прави големият музикант Теодосий Спаков? Всъщност той прави по различни времена различни музики – в това ни убеждава и Гаджев в книгата си. Но нито Теодосий Спасов се е произнесъл по въпроса, нито неговият музиконаблюдател и животоописател Владо Гаджев се е опитал да го стори еднозначно и категорично. И с право не го правят. Просто въпросът за назоваването не е релевантен.
 
Когато Западът среща Изтока“ от Владимир Гаджев
Към края на ХХ век в света протичаше (и продължава и до днес) глобален процес на културна интеграция, в който винаги надменният Запад, родил думите на Цветан Тодоров западната ксенофилия, най-сетне долови големия творчески потенциал на Изтока. И го включи в своя културен, производствен и търговски интерес, обхождайки в търсене на източници на вдъхновение огромната територия от Сибир до Антиподите и от Гибралтар до японските острови. Изтокът от своя страна съзря възможност за своята културна идентификация и откликна с готовност на предизвикателството. В този процес България получи своя голям шанс и българският принос в него е в основата на „Когато Западът среща Изтока“.
 
„Jazz lifе” от Уилям Клакстън
През 1960 г фотографът Уилям Клакстън и бележитият немски музиколог Йоаким Беренд пътуват из САЩ, като изследват джаз музиката. Резултатът от съвместната им работа е книга с фотографии както на легендарни изпълнители, така и на улични музиканти. Творбата е ценна за всеки почитател на тази музика. Трудът им е публикуван за втори път от „TASCHEN” – през 2003 г.
 
„The Penguin Guide to Jazz Recordings” от Ричард Кук и Брайън Мортън
Един от най-завършените гидове за джаз музиката от гледна точка както на историята, така и на критиката. Книгата е цели 1646 страници. Авторите Ричард Кук и Брайън Мортън многократно допълват произведението си, като 9-тото издание е публикувано в България през 2008 г. Има ревюта на 400 музиканта и 14 000 албума.
 
Източник: https://lira.bg