Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Американци избират българска книга за деца с проблеми при четене

Американци избират българска книга за деца с проблеми при четене

Публикувано на: 26.01.2018 09:42

Американската компания „Trilogy Mentors” избра българска книга за своите ученици, които срещат проблеми с четенето.
Американците от Ричмонд, Вирджиния са избрали нестандартната приказка-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“, която има 20 различни края.
 
„Децата реагират страхотно на книгата!“, споделя Ерика Карсън, обучаващ директор в „Trilogy Mentors”.
Авторът на книгата е Никола Райков, който подписа и първия си международен договор с големия латвийски издател Avots Publishers. 
 „Бяхме впечатлени, че авторът предоставя свободно книга с толкова високо качество в електронен вариант и решихме да се опитаме да помогнем.“, коментират американците.
 
“Аз имам много силна връзка със сина си”, казва Никола Райков, „и се надявам, че тези книги ще вдъхновят родителите и учителите да играят заедно с децата. Обещавам им истории изпълнени с шеги и приключения, но преди всичко – емпатия, доброта и разбиране.” Десетки училища и детски градини в България наистина работят с неговите приказки-игри, а сега изглежда, че те са вдъхновили и учителите от „Trilogy Mentors” отвъд океана.
 
Приказките-игри на българина могат да бъдат свалени безплатно на английски, руски, италиански, латвийски и български, а доброволци от цял свят вече ги превеждат и на испански, персийски, каталонски и дори швейцарско наречие на немския.
Никола Райков е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии точно в САЩ, но силно разочарован от американския светоглед се завръща в България. Става известен с първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Добросъците“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. 
 
Той е учредител на фондация „Таласъмче“, която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри (http://prikazka-igra.com) и фондация „GameTale”, която действа извън границите на родината (http://gametale.eu). Със своите приказки-игри печели над 10 награди и номинации, включително и най-престижната награда за детска литература в България „Константин Константинов“.
 
Източник: http://topnovini.bg