Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Андрю Скот Бърг ГЕНИЯТ

Андрю Скот Бърг ГЕНИЯТ

Публикувано на: 30.07.2019 21:01

Биографията „Геният“ (ИК „Колибри“, превод Надежда Розова) е посветена на една впечатляваща личност – Максуел Пъркинс, гения, създал гении в американската литература на ХХ век, главния редактор на издателство „Скрибнър“, откривател на Ърнест Хемингуей, Ф. Скот Фицджералд, Томас Улф, Ринг Ларднър, Джеймс Джоунс и др.
 
Книгата е плод на прецизно и впечатляващо по мащаба си документално проучване. В светлината на прожектора е изведен човек, който обичайно вижда смисъла на професията си в това, да подкрепя с невидима ръка, зад кулисите. Неуморният визионер, всеотдаен към талантливите в литературата, оживява от страниците на тази биография не само като интелектуалец и редактор с неповторим нюх, познания, размах и дързост, а и като литературен критик, предан приятел и изповедник с неизчерпаема търпимост, всеотдаен съпруг и баща, благороден човек със своите странности и предпочитания, със своите изкушения, със своята тайна любов, ала и с непоклатимата си почтеност.
 
Андрю Скот Бърг (р. 1949 г.) е всепри¬знат автор на биографии. Има пет забележител¬ни книги, като „Линдберг“ му носи Пулицър. „Геният“ се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 г. и получава Националната награда за литература на САЩ.
А. Скот Бърг, „Геният“, ИК „Колибри“, 2016, превод Надежда Розова