Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Джонатан Сафран Фоер е притеснен от технологиите

Джонатан Сафран Фоер е притеснен от технологиите

Публикувано на: 04.12.2017 10:41

Американският писател Джонатан Сафран Фоер изрази притесненията си относно нашата покварени връзки с физическия свят, както и помежду ни.
Той смята, че вместо непрестанно да проверявате какво се случва из социалните мрежи, по-добра идея е да се концентрирате върху някоя книга.
„Романите изискват много неща от читателя, но най-главното сред тях е вниманието. Аз мога да правя много неща, докато гледам телевизия или слушам музика. Също така мога да водя разговор с приятел, докато сме в някоя художествена галерия. При четенето на роман обаче е необходимо да оставите всичко настрани”, смята Фоер.
 
Според него имаме все по-нарастваща нужда от истинско взаимодействие. Той определя по-целесъобразните методи на комуникация като „отслабени заместители”.
„Проблемът с приемането – с предпочитането – на отслабени заместители е свързан с това, че с течение на времето самите ние се превръщаме в отслабени заместители. Хората, които свикнат да казват малко, започват да чувстват по-малко”.
 
Джонатан Сафран Фоер се пита как ще изглеждат бъдещите поколения и какъв свят ще завещаем на децата си:
„С всяко следващо поколение започва да става все по-трудно да си представим бъдеще, което прилича на настоящето. Моите дядо и баба са се надявали, че ще имам по-добър живот от техния – без войни и глад.
Но какво бъдеще може да очаква моите внуци? Че техните дрехи ще бъдат произвеждани всяка сутрин на 3D принтери? Че ще комуникират, без да говорят или без да се движат? Само човек без никаква фантазия и който е далеч от реалността, би отрекъл възможността те да живеят вечно. Възможно е много от тези, които четат моите думи, никога да не умрат.“
 
Източник: http://vsichkozaknigite.bg