Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

"Истанбул червен" с приза за "най-добър филм по книга"

"Истанбул червен" с приза за "най-добър филм по книга"

Публикувано на: 24.01.2018 09:22

https://dbooks.bg/knigi/hudozhestvena-literatura/prevodna-hudozhestvena-literatura/istanbul-cherven-ferzan-iozpetek-cenaФилмът "Истанбул червен" на режисьора Ферзан Йозпетек, създаден по мотиви от собствения му едноименен роман, спечели наградата CineLibri за "най-добър филм по книга". Това съобщават организаторите и припомнят, че за първи път има конкурсна програма на кино-литературния фестивал CineLibri .
 
Отличието е присъдено заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало.
 
Филмът е своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста, според международното жури в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков. То е избрало филма сред осем брилянтни екранизации от тази и миналата година.
 
 
 
Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга "Истанбул червен" се крие много от неговата лична история, а на корицата й можем да видим снимка на майка му. Във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр.
 
За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одухотворен и присъства във филма с цялата си носталгична красота като илюстрация на настроението на героите.
 
 
 
 
По публикацията работи: Анисия Иванова
Източник: https://www.dnes.bg