Меню
Вашата количка

Американска военна история Т.2 1902-1996

Американска военна история Т.2 1902-1996
Американска военна история Т.2 1902-1996
Изчерпан
Американска военна история Т.2 1902-1996
Американска военна история Т.2 1902-1996
Американска военна история Т.2 1902-1996

„Американска военна история" за пръв път предоставя на цивилната общественост един разбираем поглед върху паралелното развитие на американските военни и американската нация, основано на деветте принципа на войната, признати от американските стратези.
Том втори на това въздействащо четиво пренася американците и техните въоръжени сили в по-мащабния свят на XX в. с неговите глобални ангажименти, мултинационални операции и многобройни наборни армии. В десетилетието до 1917 г. са разгледани нееднозначните резултати от Испанско-американската война и еволюцията на армията, която се стреми да осъвремени своите оръжия, обучение, организация и командни структури.
Късното влизане на Америка в Първата световна война е изтъкнато като предпоставка за две забележителни постижения: онази самостоятелност и идентичност, които армията на САЩ запазва въпреки исканията на британци и французи за включване на войскови части на парче с цел попълване на редиците, и бързата мобилизация на огромна наборна армия и военновременно производство, без това да навреди на икономиката в страната.
Втората световна война наследява всички предизвикателства на Първата световна. Към тях се добавя задачата за изграждане на способност за водене на война на два фронта едновременно - в Европа и в Тихоокеанския регион. Подчертава се, че решаващ фактор за изхода на войната не е толкова даден род войски, колкото мощта на американската индустрия.
Краят на Втората световна война не донася мир, а Студена война, която трае 45 години. Американската военна доктрина предвижда ядрена битка в Европа, но вместо това американските части често пъти са въвличани в ограничени конфликти като Корейската война или краткотрайни интервенции като например в Ливан или Доминиканската република.
Главата за Виетнамската война е забележително откровена и непредубедена и представя голяма част от внимателното преосмисляне на възприетите военни стратегии на САЩ. Описани са успехите на американците, признати са провалите и на базата на тях е подчертано последвалото усъвършенстване на американската военна организация и операции.
Бързо променящата се ситуация в света през 80-те години на XX в. и американският отговор са обхванати подробно, като кулминацията е Войната в Персийския залив. В много аспекти тя се явява като обобщение на американския военен опит, като част от него вече са бързата мобилизация и техническият опит от световните войни.

Книги
Автор Под редакцията на Морис Матлоф
Издател Военно издателство
Език български
Размери 25x17
Корици твърди
Тегло 820 грама
Баркод 1155217000004

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: Изчерпан 
  • Продукт: 9789545094222
22.00лв