Меню
Вашата количка

"Видрица" - том първи

"Видрица" - том първи
"Видрица" - том първи
"Видрица" - том първи
"Видрица" - том първи
"Видрица" - том първи
"Видрица" - том първи е сборник със значимо влияние за книжното наследство на българския духовник, общественик, учител, просветител и революционер - Поп Минчо Кънчев.
 
Благодарение на своите многообразни дейности и книжовни сътворения, той е спечелил своят слава още по времето на своите съвременници. Това е отразено и в архивни документи от седемдесетте години на деветнадесети век, когато името на Поп Минчо Кънчев е присъствало във възрожденските вестници. Неговото дело е запомнено и благодарение на ръкописните и печатни спомени написани от негови съратници и съидейници.
 
Ръкописите на автора на "Видрица" - том първи са създавали интерес в много от българските творци като Христо Ботев, Захарий Стоянов, Стоян Заимов, Любен Каравелов, Ан. Попхинов, Ян. Кочев, както и на още много други. Въпреки многобройните проекти за отразяване на неговото творчество, повечето от тях оставят неосъществени, чак в наши дни се появяват възможности за отпечатване на ръкописите му.
 
За съставянето на "Видрица" - том първи, авторът е започнал да събира материали близо половин век преди неговата цялостна поява, тоест той е започнал създаването му в своите младини. Докато издирвал всякакви легенди и предания, той не спирал да си води записки като за всичко разпитвал старите хора, които срещал през живота си докато едва след Освобождението, той успява да пренапише всичко в една книга, в навечерието на своята смърт.
Книги
Издател Изток-Запад
Брой страници 880
Език български
Година на издаване 2016
Корици твърди
Тегло 1300

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9786191529308
40.00лв
Купи