Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Местното самоуправление и местната администрация

Гласове: 0 Рейтинг: 1.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

20.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9789540746128
 • Автор:
 • Издател: УИ-"Св.-Климент-Охридски
 • Брой страници: 304
 • Език: български
 • Размери: 17х24
 • Година на издаване: 2019
 • Корици: твърди
 • Тегло: 666
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Местното самоуправление и местната администрация са сред критичните фактори на демократичното развитие на българското обшество. От управлението на местните дела зависи качеството на обществените услуги и субективното усещане за качеството на живота. Успехът в живота и кариерата на хората в младите демокрации не се асоциира с реализация в малките населени места, далече от медийното внимание и централната власт. Привлекателността на провинциалния живот, здравословната храна и съхранената природна среда отстъпват пред безработицата, недостига на обществени услуги и безнаказаността на местните началници. Информационното общество не започва с електронно местно управление, макар през последните години все повече да навлиза и понятието local E-government.
 
Проблемите на местната власт се фокусират във финансирането на дейността и заплащането на възнаграждението на самите органи на местното самоуправление и местната администрация. Режимът на местните данъци и такси, координацията при разпределяне на правомощията на общинските съвети и кметовете, гражданският контрол върху местните публични субекти и тяхното финансиране често се определят като основни фактори за ефективното местно управление. Наред с тях изследването се стреми да установи „новите проблеми", породени от преждевременното възприемане на чужди законодателни образци, от конкуренцията в ЕС, от привнесената на Балканите европейска регионална политика, от бежанските потоци и терористичната заплаха в граничните райони.
 
Обективната необходимост от подобряване на управлението на местните дела, от усъвършенстване на правната уредба на местната власт и изясняването на концепцията за ролята и значението й в държавната организация на страната предпоставя целта на изследването. Извеждането на концепция за разположението на местната власт сред основните власти и за необходимостта от местна автономност е теоретична предпоставка за обосноваване на конкретните предложения за усъвършенстването на законодателството и създаването на положителна, ориентирана към европейските и световните образци административна практика на местно равнище.
 
Монографичният труд е насочен към намирането на решения за усъвършенстването на правната среда на местното самоуправление и местната администрация чрез извеждането на конкретни предложения de lege ferenda и предложения за възприемане на добра административна практика
Напишете коментар
Още книги от автора "Мария Славова"