Меню
Вашата количка

Чудният роман на Кум Лисан

Чудният роман на Кум Лисан
Чудният роман на Кум Лисан
Чудният роман на Кум Лисан
Чудният роман на Кум Лисан
Чудният роман на Кум Лисан
Между най-известните литературни произведения, които имат за основа народни басни, нравоучителни и хумористични разкази за животни, са старофренският "Роман за Лисицата" и старонемският епос "Лисицата Райнеке".
Същността на тази басня, в която действащи лица са животни, организирани в една държава под скиптъра на лъва, е да се представят някогашните порочни обществени нрави, при които нехайният, хитрият, мошеникът придобиват звания и почести, докато мирният, тихият, скромният и непретенциозният е винаги жертва на зла "съдба". Главният мотив е триумфът на подлостта и хитростта на Кум Лисан над мало и голямо, като се почне от петлето и зайчето и се стигне до лъва. В баснята е изобразена непримиримата и вечна борба между доброто и злото, между лъжата и истината, честността и безчестието.
"Роман за Лисицата" с многобройните му обработки е част от неувяхващото духовно наследство на човечеството, а побългарената му версия, великолепно претворена в стихове от Димитър Стоевски, е ценен влог в нашата културна съкровищница.
Книги
Автор Димитър Стоевски
Издател Колибри
Език български
Размери 0x0
Година на издаване 2013
Брой на страници 186
Корици меки

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9786191501946
10.00лв
Купи