Меню
Вашата количка

Голямото почистване

Голямото почистване
Голямото почистване
Голямото почистване

Това е книга, различна от всички книги за пътешествия и приключения, публикувани през последните 20 години у нас. Новото е, че авторът разказва за своите срещи с дивата природа с възторга на първооткривател, а не със сухия език на учения, като в същото време споделя много научни факти за мястото и видовете, които го обитават. И второ, той не само обича природата, но е готов активно да я пази - за първи път в книга са събрани разкази на доброволец, участник в акции, насочени към опазване на българското и световното биоразнообразие, като:
- преброяване на най-редките нощни грабливи птици у нас;
- подготовка на малък остров без електричество и вода за резерват в Турку - най-големия европейски архипелаг;
- международна кампания срещу незаконното избиване на птици по време на миграция в Малта;
- 10-дневно почистване на Пирин;
- наблюдаване на есенната миграция в Бургаския залив и строене на изкуствени платформи за гнездене;
- пазене на гнездо на двойка царски орли в Сакар планина и др.
На тези и на други приключения, като зимното изкачване на Черни връх, разходката до Кантабрия или наблюдаването на рядкото явление биолуминисценция в Пуерто Рико, може да завиди всеки любител на пътешествията, фен на клуб “Адреналин”, турист, планинар, природозащитник, доброволец, еколог. Обаче основната цел и предизвикателство на П. Михайлова е да зарази неизкушения още читател, дори лежащия на дивана телезрител със страстта си към опознаване на живата природа, както и да сподели удовлетворението, което всеки може да получи, когато дари своя труд и време в името на една кауза – опазване и защита на мястото, където живеем и към което принадлежим.
Павлина Михайлова е журналист, медик, магистър по опазване на околната среда, автор на сценарии за научно-популярни филми, продуцент БНТ. Тя е автор на “Следа от носорог”, първата книга от български автор за Зимбабве.

Текстовете на Павлина Михайлова винаги са ме удивлявали с органичната си безхитростност и искрена почит към природата. Бих казал, че това са черти и на авторката, посветила се в значителна степен на опазването на света възможно най-чист и естествен. Дали се бори за каузата на пойните птички в Малта, на растителните видове във Финландия или на изриването на боклуците в родната ни страна, тя винаги е решителна, обсебена, убедена. В събраните тук истории, някои от които съм публикувал в сп. GEO, най-ценното е истинността и непримиримостта към човешката арогантност. Тази книга е отворен прозорец към предели, които трябва да сме отгледали първо в себе си, преди да поемем към тях навън.

Иван Голев, главен редактор на сп. ГЕОКнигата излъчва непосредственост и текстът те хваща неусетно, преди да си разбрал. Но тя също учи – разкрива ти фрагменти от света и историята му, примесени с разкази за природата като ти внушава, че трябва да съхраниш остатъка от нея.

Проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей.

Книги
Автор Павлина Михайлова
Издател Труд
Език български
Размери 21x14
Година на издаване 2012
Брой на страници 190
Корици меки
Тегло 208 грама
Баркод 1163899000007

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: #
10.95лв
Купи