Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Голямото почистване

Гласове: 7 Рейтинг: 4.1

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

10.95 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: ##
 • Автор:
 • Издател: Труд
 • Език: български
 • Размери: 21x14
 • Година на издаване: 2012
 • Брой на страници: 190
 • Корици: меки
 • Тегло: 208 грама
 • Баркод: 1163899000007
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Това е книга, различна от всички книги за пътешествия и приключения, публикувани през последните 20 години у нас. Новото е, че авторът разказва за своите срещи с дивата природа с възторга на първооткривател, а не със сухия език на учения, като в същото време споделя много научни факти за мястото и видовете, които го обитават. И второ, той не само обича природата, но е готов активно да я пази - за първи път в книга са събрани разкази на доброволец, участник в акции, насочени към опазване на българското и световното биоразнообразие, като:
- преброяване на най-редките нощни грабливи птици у нас;
- подготовка на малък остров без електричество и вода за резерват в Турку - най-големия европейски архипелаг;
- международна кампания срещу незаконното избиване на птици по време на миграция в Малта;
- 10-дневно почистване на Пирин;
- наблюдаване на есенната миграция в Бургаския залив и строене на изкуствени платформи за гнездене;
- пазене на гнездо на двойка царски орли в Сакар планина и др.
На тези и на други приключения, като зимното изкачване на Черни връх, разходката до Кантабрия или наблюдаването на рядкото явление биолуминисценция в Пуерто Рико, може да завиди всеки любител на пътешествията, фен на клуб “Адреналин”, турист, планинар, природозащитник, доброволец, еколог. Обаче основната цел и предизвикателство на П. Михайлова е да зарази неизкушения още читател, дори лежащия на дивана телезрител със страстта си към опознаване на живата природа, както и да сподели удовлетворението, което всеки може да получи, когато дари своя труд и време в името на една кауза – опазване и защита на мястото, където живеем и към което принадлежим.
Павлина Михайлова е журналист, медик, магистър по опазване на околната среда, автор на сценарии за научно-популярни филми, продуцент БНТ. Тя е автор на “Следа от носорог”, първата книга от български автор за Зимбабве.

Текстовете на Павлина Михайлова винаги са ме удивлявали с органичната си безхитростност и искрена почит към природата. Бих казал, че това са черти и на авторката, посветила се в значителна степен на опазването на света възможно най-чист и естествен. Дали се бори за каузата на пойните птички в Малта, на растителните видове във Финландия или на изриването на боклуците в родната ни страна, тя винаги е решителна, обсебена, убедена. В събраните тук истории, някои от които съм публикувал в сп. GEO, най-ценното е истинността и непримиримостта към човешката арогантност. Тази книга е отворен прозорец към предели, които трябва да сме отгледали първо в себе си, преди да поемем към тях навън.

Иван Голев, главен редактор на сп. ГЕОКнигата излъчва непосредственост и текстът те хваща неусетно, преди да си разбрал. Но тя също учи – разкрива ти фрагменти от света и историята му, примесени с разкази за природата като ти внушава, че трябва да съхраниш остатъка от нея.

Проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей.

Напишете коментар
Още книги от автора "Павлина Михайлова"