Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Горчивата чаша на успеха: 101 години Елена Николай

Гласове: 19 Рейтинг: 4.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

9.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9540724430
 • Автор:
 • Издател: Фондация Елена Николай
 • Език: български
 • Размери: 23.5x13.5
 • Година на издаване: 2006
 • Брой на страници: 128
 • Корици: меки
 • Тегло: 172 грама
 • Баркод: 1124439000000
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Увод
ГОДИНА НА ВЕЛИЧИЕ
Годината е 1905, която заварва България в невиждан подем. Цари благоденствие и като че ли Бог решава да ознаменува повсеместния разцвет с рождението на няколко световни величия в света на музиката: Тодор Мазаров, Елена Доскова-Рикарди, Илка Попова, Христо Бръмбаров и Елена Николай. Може би тази година трябва да се отбележи със златни букви за наскоро освободилата се от петвековно робство измъчена и обезкървена страна. България имала лошия късмет да няма Ренесанс (когато в Италия са се строили катедрали с органи и композиторите са писали меси за тях, България само се е борила за оцеляване, а да пишат и четат са знаели неколцина).
И ето след Освобождението България сътворява чудо - в рамките на петдесетина години българи завладяват световните сцени. И само за сравнение Италия, която е страната на музиката и на операта, родината на Пертиле, Джили, Пати, няма Борис Христов, Тодор Мазаров, Николай Гяуров и най-вече Елена Николай. Певци, оставили след себе си звездна диря в световната опера и създали образци, останали ненадминати и до днес.
Елена Николай е природният феномен, който с помощта на Божията воля от никому неизвестна българка без роднини и опора само за няколко години успява да постави оперния свят в краката си и да накара всички, които са имали честта да я гледат, слушат или и партнират, да се преклонят пред феноменалния и глас, музикалност и най-вече многообразност.
Голяма рядкост в света на операта е мецосопран, който с лекота пее Верди, Белини, Доницети и Вагнер. Навремето в Париж се казваше "Слушах Шаляпин и Борис Христов", а после един критик добавя "..и Елена Николай", като в критиката си за Белиниевата Норма казва: "Норма спокойно може да се казва и Адалжиза, която Елена Николай превърна в първа роля в операта."
През 2005 г. се навършиха 100 години от рождението на Елена Николай и затова създадохме фондация на нейно име, а тази книга е в нейна чест и нейна вечна памет, един скромен опит да се повдигне завесата на забвението, за да могат да се запознаят читателите и любителите на операта с нейното голямо изкуство, трудния и път към върха на славата и вечността. Включеният към книгата диск дава само бегла илюстрация за всичко, което Елена Николай е сътворила на сцената. И би било добре, ако някой меценат или самото Министерство на културата помогне да се закупят и разпространят в родината ни записите на "Дон Карлос" с Елена Николай и Борис Христов, както и "Селска чест" с нея и Марио дел Монако, които вече петдесетина години красят световните каталози за класическа музика.
Учредителите на фондация "Елена Николай": Христо Едрин, Дора Карагяурова и Иван Бенчев

Напишете коментар
Още книги от автора "Иван Бенчев"