Меню
Вашата количка

Паисий и родният му край

Паисий и родният му край
Паисий и родният му край
Паисий и родният му край

Велико българско достояние е скромният йеромонах Паисий Хилендарски.
Някога Аспарух, търсейки сигурност и бъдеще за племето си, застрашено от пороищата азиатски орди, преминава Дунава и с меча, но и с благодатната мощ на донесената индо-иранска култура завладявяа плодната и красна земя между Великата река и могъщия Балкан. Неовите приемници я разширяват до тните морета - Черното, Бялото и Синьото.
Князът-кръстител Борис въвежда българите в светлозарната вселена на християнството, а за да ги избави от коварната византийщина, приема Кирило-Методиевите ученици и с тях създава най-богатата за времето си книжнина на говоримия народен език, превръща държавата си в царство на духа, в опора и спасение и за славянските народи.
И ето го третият чудотворец в тъй изменчивата ни история. Когато народът ни е поразен жестоко, заробен политически, икономически и духовно, останал без памет за миналото си и никакви надежди за бъдещето, малко преди да угасне и сетния зрак пред взора му, чернокапецът Паисий с неголямата си, но пламенна "книжица" го възкресява за нов и честит живот. Извършва не библейско, а истинско земно, нашенско чудо.
Днес народът ни отново е сринат на европейското дъно: най-бедните сме, най-болните, най-отчаяните и неудържимо чезнещите. Как насъщно ни е нужен нов национален обнадеждител, един-единствен, ама като Паисий!...
В сборника "Паисий и родният му край" е сатравен опит да се осъвремени нравственият облик нае първия ни възрожденец, неувяхващото и продължаващо въздействие на великото му дело и в нашите дни; събрано и коментирано е написаното и установеното до сега за село Кралев дол, Пернишко, като негово родно място. На измамата за Банско, която беше наложена по партиен диктат и пакостно поддържана десетилетия в нашата историография, е време да се сложи край. Големият двоен Паисиев юбилей ни дава не само моралното право, но и задължението да го сторим.

Книги
Автор Цанко Живков
Издател Литературен Форум
Език български
Размери 14x21
Година на издаване 2012
Брой на страници 380
Корици меки
Тегло 528 грама
Баркод 1170359000002

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9789547400603
15.00лв
Купи