Меню
Вашата количка

Земното кълбо не престава да се върти, ако ние и да спим

Земното кълбо не престава да се върти, ако ние и да спим
Земното кълбо не престава да се върти, ако ние и да спим
Земното кълбо не престава да се върти, ако ние и да спим

Заглавието на книгата "Земното кълбо не престава да се върти, ако ние и да спим" е цитат на думи на Ляпчев. Политикът обаче остава по-известен в съзнанието на хората с прочутите "Со кротце, со благо и... со малко кютек". Макар тези слова да не са изричани от него, те може би са най-добрата характеристика на нрава му, политическите разбирания и цялостната му визия за развитието на страната.
Роден в Ресен, в "хубавата райска долина между Перистер и Галичица", както ще напише по-късно той, Андрей Ляпчев е най-малкото дете на Тасе Търпов Ляпчо и Неда Цепенкова, и двамата с непреклонен нрав и силно българско национално чувство. Отрано останало сирак, малкото момче е поверено на грижите на най-възрастния си брат, който прави всичко възможно да го изучи.
Така започва жизнения път на Андрей Ляпчев, принадлежащ към едно извисено, но нещастно поколение, видяло възхода и страшната катастрофа на нацията. Целият му живот е отражение на историята на България след Освобожението. Участник в Съединението, деятел на Върховния македонски комитет, активен член и водач на Демократическата партия, виден икономист и кооперативен деец, многократно избиран за депутат и назначаван за министър, той взема пряко участие в съдбоносни събития за родината и стига до най-високия пост в изпълнителната власт: министър-председател на България.
За съжаление, съвсем незаслужено, Андрей Ляпчев остава в историческата сянка на политици като Стефан Стамболов, Александър Стамболийски, Богдан Филов и др., чиято трагична гибел ги прави по-привлекателни за мемоарите на съвременниците и за научните дирения на историците. Именно с цел да се преодолее това "пренебрежение" младият историк Войн Божинов написва настоящата книга - една политическа биография на Андрей Ляпчев.

Книги
Автор Войн Божинов
Издател Лик
Език български
Размери 20x14
Година на издаване 2005
Брой на страници 242
Корици меки
Тегло 206 грама
Баркод 1115518000004

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9546076791
6.00лв
Купи