Меню
Вашата количка

1968 - Смазването на Пражката пролет

1968 - Смазването на Пражката пролет
1968 - Смазването на Пражката пролет
1968 - Смазването на Пражката пролет
1968 - Смазването на Пражката пролет
1968 - Смазването на Пражката пролет
Истината, която Русия иска да бъде скрита.
 
„1968. Смазването на Пражката пролет” е научно-документален разказ за опита на един народ да извоюва своята национална независимост. Военната операция „Дунай” брутално прекрати тази мечта. Написан е на базата на архивни документи, дневници, публикации, спомени, интервюта от чешки, словашки, руски, украински, полски, унгарски, немски, английски, български източници.
 
Книгата проследява както събитията в самата Чехословакия, които стават повод за интервенцията, така и събитията в СССР и агресивните действия на руските власти и окупационните войски. Описана е мащабната пропаганда преди, по време и след нахлуването, която до наши дни изкривява фактите и продължава да събужда антагонизъм между държавите, участващи в конфликта. В отделна част са анализирани паралелно развиващите се събития в Народна република България, както и непосредственото участие на двата „братски” български полка в окупацията.
 
Ангел Филчев пренебрегва всички табута и показва цялата истина. Не е спестена неприемливата за мнозина истина, че българската армия не е била страж на родината, а е била част от репресивния апарат на тоталитарния режим и е действала в услуга на съветското господство над страната ни. Показателно е обстоятелството, че решенията за престъпната авантюра са взети незаконно дори според тогавашната комунистическа конституция.
 
Точно половин век след събитията името на Ян Палах още грее силно като символ на опита на един народ да бъде независим.
Ангел Филчев е историк, журналист и писател. През 1968 г. е студент в Прага и е непосредствен свидетел на събитията през Пражката пролет и интервенцията на Варшавския договор.
Книги
Издател Сиела
Език български
Размери 20x13
Година на издаване 2018
Брой на страници 376
Корици меки
Тегло 604 грама

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9789542826569
16.90лв
Купи