Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0

Хората купуват също така:

Българите от Западните покрайнини /1878-1975/

Гласове: 17 Рейтинг: 4.1

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

20.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

Продуктът е изчерпан!

Попълнете вашите данни и ще ви уведомим по имейл, когато е наличен отново.

Преобладаващата част от представените в сборника документи се публикуват за първи път.
Подредени хронологично, те са автентичен разказ за изпълнения с превратности живот на българите населяващи ивиците земя от Дунава до
Драговищица с площ 1 545.061 кв. км., живот жестоко променен с подписването на Ньойския мирен договор. Проследява се трудната, изпълнена с ежедневни жертви, но и с голямо човешко достойнство
история.
Останали след 1919 г. в рамките на Сърбо-Хърватско-Словенското кралство, по-късно Югославия, в територията известна под името Западни покрайнини, с ясното съзнание за българския си произход, с постоянна борба, тези жилави българи са извоювали правото си да се наричат българско малцинство в рамките на една чужда държава.

Документите са от: Централния държавен архив, Централния военен архив, Държавните архиви в Монтана, София, Перник и Кюстендил, Архива на министерството на вътрешните работи, Архива на министерството на външните работи и личните архиви на известни наши писатели и общественици.

Напишете коментар
Още книги от автора "Елена Бугарчева, Людмила Зидарова - съставители"