Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Българско Средновековие: Политическа, икономическа и културна история

Гласове: 13 Рейтинг: 4.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

20.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9789544004552
 • Автор:
 • Издател: Фабер
 • Език: български
 • Размери: 23x16
 • Година на издаване: 2006
 • Брой на страници: 436
 • Корици: меки
 • Тегло: 725 грама
 • Баркод: 1118874000008
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

"Българско средновековие" е опит да се погледне на нашата история по един по-различен начин от традииионно представеното ни в учебниците. Убеден, че в историческото познание никога не може да се достигне до пълната истина за миналото, авторът смята, че различните мнения, колкото и причудливи да изглеждат понякога, винаги ше имат място в търсенето на тази истина. Ето зашо в книгата са изложени не само стари и отдавна утвърдени становища, но и нови хипотези по едни от най-спорните въпроси в нашата средновековна история. Съвършено съзнателно винаги е търсена логиката на нешата, взаимната свързаност и обусловеност между различните факти и явления.

Източниците за нашето минало никога не са толкова обилни, колкото би ни се искало да бъдат. Точно поради това те трябва да се познават, поне в основни линии, защото учените градят своите различни виждания върху тях. В голямата си част те са чужди (ромейски, латински, унгарски, сръбски, арабски, турски и т. н.), откъдето произтича тяхната пристрастност, а в немалко случаи и антибългарска насоченост. Естествено най-важни са българските извори, доколкото те са най-обективни и точни. Вече трудно може да се очаква да бъдат открити неизвестни досега на науката документи. В книгата източниците са адаптирани, освободени са от излишната многоречивост на древните хронисти и историци, а най-съществените от тях са подробно анализирани. Въпреки това читателите винаги могат да си изградят свое лично мнение по най-важните исторически проблеми, зашото авторът никога не се опитва да налага своите възгледи (каквито той, разбира се, има и не ги крие) като истина от последна инстанция. В края са дадени някои от най-важните трудове по средновековна българска история, които могат да послужат на интересуващите се за много по-детайлно навлизане в сложния свят на историческата наука.
Приложенията онагледяват застъпени в книгата становища, свързани главно с хронологията на българските владетели и тяхното родословие, с периодизаиията на хановете от втората половина на VIII в. и др.
"Българско средновековие" е сравнително пълно изложение на родната история в периода VII-XІV в., проследяваше развитието на нашата държава и прерастването й от ханство в княжество и царство. Трудът ше бъде полезен най-вече на ученици, изучаваши разширено българска история, на студенти, на учители, както и на всички, интересуващи се от най-героичния период на нашата история, когато в отделни моменти сме били една от световните сили, напълно равностойна на могъщата Византийска империя.
П. Панайотов

Напишете коментар
Още книги от автора "Панайот Панайотов"