Warning: unlink(/var/www/clients/client20/web64/web/system/cache/cache.category.front.2.98.1620931792): No such file or directory in /var/www/clients/client20/web64/web/system/library/cache.php on line 53Warning: file_get_contents(/var/www/clients/client20/web64/web/system/cache/cache.category.front.2.123.1620931792): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/clients/client20/web64/web/system/library/cache.php on line 26 Реформите на Ататюрк, мюсюлманите в България и българо-турските отношения 1923–1938, книга от Людмил Спасов — Книжарница dBooks.bg

Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0

Хората купуват също така:

Реформите на Ататюрк, мюсюлманите в България и българо-турските отношения 1923–1938

Гласове: 10 Рейтинг: 4.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

10.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

  • Наличност: Изчерпан
  • Продукт: # 978-619-00-0596-4
  • Издател: Фабер
  • Език: български
  • Размери: 14.5x20
  • Година на издаване: 2017
  • Брой на страници: 100
  • Корици: меки
Продуктът е изчерпан!

Попълнете вашите данни и ще ви уведомим по имейл, когато е наличен отново.

Людмил Спасов
Какво е отражението на реформите на Ататюрк върху турското малцинство в България и как под въздействието на кемализма то се превръща в значим фактор в българо-турските отношения?
 
 В ерата на Ататюрк и на цар Борис III се обособява геополитическия триъгълник Москва – Анкара – София. Съответно в в отношенията между България и Турция се появяват нови ключови моменти. Прибавете промените в българския вътрешнополитически живот, егоистичната политика на Великите сили и развиващите се в Европа и на Балканите събития, и получавате един бурен кипеж под привидно спокойната повърхност…
 
 Разкриването на истините, забиколени с много лъжи, за кемалистката пропаганда, българските правителства и мюсюлманите в България е важно не само от научна гледна точка. То позволява да се извлекат поуки, които са актуални и днес.
 
С изваждането на бял свят на тънещите с десетилетия в архивите доклади на полицейски и училищни инспектори, на окръжни управители и началници на погранични участъци се добива автентична представа за трудния живот на мюсюлманите, разбират се мотивите за взетите от българските власти решения и ефекта от тях.
 
 „Освен цар Борис и Георги Кьосеиванов България реално погледнато – други политици нямаше. Тези двамата бяха при това ужасно сами: не разполагаха с хора, с които да могат да работят, та камо ли пък с личности, които да са годни да ги заместят“ – пише един от техните съвременници. В предлаганата книга е направен опит да се надникне отвъд общоизвестното за Кьосеиванов и разгадаят част от тайните на неговото „държавническо изкуство“.
 
СЪДЪРЖАНИЕ
 
Реформите на Ататюрк
 
Кемалистката пропаганда и предпазливата българска политика
 
Иредентисткото движение сред мюсюлманите
 
Кемалисткият неоосманизъм
 
СССР и българо-турските отношения 1934–1935 г.
 
Правителството на Кьосеиванов, мюсюлманите в България и възстановяване на турския суверенитет над Цариград и Проливите
 
Ликвидиране на кемалистките гнезда в България.
 
Създаване на Дружба „Родина“
 
Изселническият въпрос и гарантирането на турската сигурност – юли 1938 г.
Напишете коментар