Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Стомогилие

Гласове: 20 Рейтинг: 3.9

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

50.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9547361503
 • Автор:
 • Издател: Пик-В.-Търново
 • Език: български
 • Размери: 29x21
 • Година на издаване: 2006
 • Брой на страници: 414
 • Корици: твърди
 • Тегло: 1484 грама
 • Баркод: 1124806000008
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Въпросът за Стомогилието (Стохълмието) ме е заинтригувал още през студентските ми години. По това време ми беше възложено да подготвя реферат на тази тема, който стана причина да прочета доста литература. В резултат на това открих някои интересни и заслужаващи внимание постановки и хипотези.
Първата особеност. За местонахождението на това място има създадени редица хипотези от български и чуждестранни автори. То се определя в доста широки граници - от Софийското поле до Черноморското крайбрежие, като се посочват и отделни райони на Дунавската равнина в днешна България.
Втората особеност е, че едни автори на създадените хипотези посочват, че в района на Стомогилието има голям брой могили - над сто, а други считат, че то е разположено на сто хълма.
Третата важна страна на този проблем е, че в апокрифната книжнина районът на Стомогилието е посочен като място, където са се водели големи сражения между варварите и византийците.
Най-важната особеност е, че Стомогилието се разглежда в исторически извори като място, където се заселват славяните и прабългарите. На този въпрос е отделено най-голямо внимание в апокрифната книжнина и в отделни хипотези, третиращи въпроса за Стомогилието. Това е съвсем естествено, понеже заселването на славяните и прабългарите на територията на Балканския пол-уостров е повратен момент в историята на населението, обитаващо полуострова. В резултат на това заселване се развиват процеси, които дават дълбоко отражение във всички области на обществената, икономическата, културната и социалната сфера. Ускорява се разпадането на робовладелския строй и се създават предпоставки за преминаването към нов, по-прогресивен обществен строй - феодалния. Носители на новото са славяните и прабългарите.
Именно тези две етнически групи със завареното местно тракийско население създават българската държава, която много бързо става фактор, и то с голямо значение, за развитието и съдбата на Европейския Югоизток. Всичко това се врязва дълбоко в съзнанието на съвременниците на тези процеси, а така също и на следващите поколения. И не случайно те са отразени с по-големи подробности в някои писания.
Вниквайки в прочетения изворов материал, за мене беше напълно ясно, че Стомогилието е бил район от изключително значение за заселилите се в него славяни и прабългари. Район, оставил дълбоки следи в съзнанието на тези, които поставят основите на българската държава. Но тогава не съм мислил, че ще имам възможността да определя точното разположение на това място, оставило трайни следи в народната памет. Не съм и подозирал, че ще имам възможността да работя години наред за проучването и картотекирането на огромното археологическо богатство, съхранено на територията на Стомогилието от тракийския период и периода на Първата българска държава (VII-XI в.), да съдействам за извеждането му от анонимност със значителния си личен принос в организиране и провеждане на най-мащабните научни интердисциплинарни изследвания на територията на историко-археологическия резерват Сборяново.
Йордан Стефанов

Напишете коментар
Още книги от автора "Йордан Стефанов"