Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0

Хората купуват също така:

Търновски празници 1878 - 1944

Гласове: 5 Рейтинг: 4.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

10.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

  • Наличност: Изчерпан
  • Продукт: #1644042000001
  • Автор:
  • Издател: Пик-В.-Търново
  • Език: български
  • Размери: 13x20
  • Корици: меки
  • Баркод: 1644042000001
Продуктът е изчерпан!

Попълнете вашите данни и ще ви уведомим по имейл, когато е наличен отново.

Като перли от скъпоценна историческа огърлица са националните, официалните, църковните, професионалните (съсловните) и местните празници, отбелязвани в старата столица през периода 1878—1944 година. Те, както и проявите, свързани с юбилейни годишнини и важни за нашата общественост събития, са израз не само на уважение, признание и преклонение към културноисторическото наследство на родния край, но и сигурен белег на оптимизъм за неговото настояще и бъдеще.
Търновският празничен календар съхранява (и съдържа) както очарованието на традиционните чествания, така и нахлуването на модерните европейски и световни тенденции.
Градът ни е единствен в България, който има високата чест и привилегия да бъде родно място на идеята за приемането и утвърждаването на някои национални и официални празници, сред които Освобождението на страната и провъзгласяването на Независимостта. Наши земляци имат неоценим принос за обогатяването на най-светлите и уникални чествания — 24 май и 1 ноември.
Веднага след Освобождението старостоличани първи в България посвещават и специален ден на своя град, в който отдават почит към неговото минало и заслужилите му дейци.
Съчетавайки в празничния си календар традициите, завещани от дедите, със съвременните изисквания на времето, старостоличани не само доказват, че са достойни потомци на царствения Търновград, но и прокарват мост към нас, техните потомци.
Наш дълг е да минем по тоя мост, който отвежда към свят, изпълнен с гордост и любов пред величавите сенки от миналото на най-българския град. Не всички празници и чествания, съпътствали живота на съгражданите ни преди десетилетия, са представени в книгата. Не всичко е казано и за разгледаните. Водени от обичта си към род. ното място и от необходимостта да съхраним уникалния му дух, ние — автор и читатели, можем заедно да продължим издирването на документи, снимки и спомени, които да допишат „празничната книга" на Велико Търново!
Тодорка НЕДЕВА

Напишете коментар
Още книги от автора "Тодорка Недева"