Меню
Вашата количка

Един султан в Палермо

Един султан в Палермо
Един султан в Палермо
Един султан в Палермо
На голям голфтурнир световноизвестният публицист и писател Тарик Али чува известен журналист от Би Би Си да твърди, че арабите нямат политическа култура. Тази арогантност и невежество го предизвикват да запретне ръкави и осъществи сериозен литературен проект: поредица от четири исторически романа, посветени на историята на исляма.
С четирилогията Под сенките на нара, Книга за Саладин, Каменната жена и Един султан в Палермо днес Тарик Али е известен като бестселър автор. Романите са не само приятно четиво, но и коректив за общоприетата на Запад концепция за мюсюлманското общество през вековете. Всеки от тях пресъздава драматични преломни моменти. С много ориенталска чувственост е описана жива картина на ислямската култура и религия, така както християнските завоеватели никога не биха могли да я опознаят. Романите са драматичен паралел за всичко, което нито миналото, нито бъдещето могат да разгадаят - историческите знаците на преходните времена.
Семейната сага "Под сенките на нара" разбулва малко известни или прикривани исторически истини за живота на покореното арабско-мюсюлманско население след Реконкистата. "Книга за Саладин" разказва за подвизите на великия войн и пълководец Салахаддин, освободил Йерусалим от кръстоносците. В "Каменната жена" турско аристократично семейство разкрива нравите по време на упадъка на Османската империя.
И в четвъртия роман "Един султан в Палермо" Тарик Али се опълчва срещу забравата на ислямската култура и цивилизация. В основата е историята на семейството на известния средновековен учен, лекар и географ ал-Идриси. Чрез него Тарик Али предприема изключително интересно пътешествие из света на арабските мислители и учени от ХІІ в.
Земята е кръгла. Тази теза следваме откакто през ХVІ в. португалският мореплавател Фернандо Магелан привежда доказателството, че земята е кълбо. Теоретично това е открито от Аристотел. Древното знание обаче не се влива в средновековна Европа, защото според религиозната догма земята е плоска. Ислямската цивилизация съхранява знанията на античните философи и естествоизпитатели и насърчава развитието на науката и изкуствата. Най-известният географ на ХІІ в. е Мохамад ал-Идриси. Той живее в двора на норманския крал на Сицилия Роджър ІІ. На географските карти на ал-Идриси се основават картите на земята през следващите векове. Той също е бил твърдо убеден, че земята е кръгла. Личната история на ал-Идриси и неговия покровител крал Роджър ІІ се преплитат и разкриват тайни и некотролируеми страсти в "Един султан в Палермо". Тарик Али подхваща разказа за Сицилия през 1153 г. През ІХ в. Сицилия е завладяна от арабите и чак до ХІІІ в. е център на исляма и арабско-византийско-норманската култура в Италия и средновековна Европа. Истински разцвет преживява Сицилия след ХІ в., когато норманите завладяват острова и управляват норманско кралство Сицилия до ХІІІ в. Тогава Палермо конкурира по величие и блясък Багдад и Кордоба, а един от най-видните и значимите владетели е крал Роджър ІІ или султан Руджери, както го наричат поданиците му мюсюлмани. Оттук и заглавието на романа, въпреки че главният герой е средновековният географ ал-Идриси. Султан Руджери е приятел и патрон на ал-Идриси, двамата прекарват часове в дискусии за гения на Омир, причините за отслабването на арабските емирства, жестокостта на кръстоносните походи. Кралят високо цени културните постижения на арабите и в ранен етап от живота си за кратко дори е привлечен от мисълта да стане мюсюлманин. Изпълнен е с уважение към поданиците, изповядващи различна от неговата вяра, и проявява огромна верска толерантност. В края на земния си път Роджър ІІ е загрижен за бъдещето на династията на норманите на трона, зависим от бароните и свещениците. Те настояват кралят открито да засвидетелства верността си към Кръста, като осъди на смърт най-близкия си и верен съветник, Филип, тайно изповядващ исляма. Роджър ІІ е принуден да направи тази жертва, което води до разрив в приятелските му отношения с ал-Идриси. Наред с битките и нравите в кралския двор е представен и
личния живот ал-Идриси. Той е погълнат от странното и прекрасно преживяване отпреди двайсет и пет години на безлюден остров: любовта му към Майя, взета от султан Руджери за негова наложница, независимо от чувствата й към ал-Идриси; новопоявилата се в зенита на живота му любов на Балкис - по-малката сестра на Майя; съдбата на децата му; личната трагедия, споходила го, когато Палермо е обзет от размирици...
На този исторически и житейски фон Тарик Алик представя опитите на мюсюлманите да се обединят за отпор на християните, които целят изчистване на острова от неверниците. Бунтовните настроения се подклаждат от аскета Доверения. Борбата, започната от него и съвременниците на ал-Идриси е продължена от неговите синове и внуци. Още 150 години в Сицилия се водят битки. При Фридрих ІІ Хоенщауфен (крал-алхимик, заобиколен от мъдреци, астролози, магове и алхимици), внук на Роджър ІІ, мюсюлманите окончателно са изтласкани от острова. Династията на Роджър ІІ завършва с последния нормански крал на Сицилия Вилхелм ІІ.
В "Един султан в Палермо" са пресъздадени важни моменти от средновековната история, като някои от внушенията са особено актуални в днешното време на верски конфликти и тероризъм.


"Един султан в Палермо" е съвършената последна книга от чудесната историческа серия на Тарик Али. Аз се насладих на всяка от книгите. И четирите романа са истинско събитие в домашната ми библиотека.
Невин Камес, читателка


"Един султан в Палермо" е значим роман, изпълнен с напрежение, трагизъм и страст. Тарик Али е майстор на тихите тонове, съвсем ненатрапчив и при това увлекателен разказвач.
Зюддойчер Рундфунк

"Един султан в Палермо" е митичен роман, в който гордост, алчност и похот се преплитат със съпротива и величие.
Сънди Мирър

Цялата слабост и благородство на човека е в романите на Тарик Алик.
Сънди Телеграф

Романите на Тарик Али са разкази за мъка, копнеж, страсти, любов и битки - жива картина на променящ се свят.
Ню Йорк Таймс Бук Ривю

Тарик Али преде мрежа от изповеди, която е толкова находчива и фантастична, колкото "1001 нощ".
Капитал Таймс
Книги
Автор Тарик Али
Издател Унискорп
Език български
Размери 20x13
Година на издаване 2006
Брой на страници 280
Корици меки
Тегло 238 грама
Баркод 9789543300761

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9543300763
9.50лв
Купи