Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Клетвата

Гласове: 8 Рейтинг: 4.1

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

8.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9789543301324
 • Автор:
 • Издател: Унискорп
 • Език: български
 • Размери: 20x12
 • Година на издаване: 2008
 • Брой на страници: 160
 • Корици: меки
 • Тегло: 175 грама
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Малко преди да се пенсионира и да отлети за Аман, комисар Матей е изправен пред най-важния случай в кариерата си. В гората край Мегендорф е намерен трупът на момиченце. Гритли Мозер е заклана с бръснач. Комисарят дава пред отчаяните родители най-трудната клетва в живота си - да залови убиеца.
Жителите на градчето са убедени, че престъпникът е познатият им амбулантен търговец и настояват за наказанието му. Единствен Матей се усъмнява в привидните улики. В училището на жертвата той попада на нейна рисунка, която му подсказва, че убиецът е друг. Урсула, приятелката на Гритли, му разяснява нарисуваното - момиченцето се е срещало с великан и той й подарявал таралежи. В същото време основният заподозрян се самоубива в килията и всички си отдъхват. Само Матей знае, че още не е изпълнил клетвата.

Фридрих Дюренмат е швейцарски белетрист, есеист, драматург, поет и художник. Роден е на 05. 01. 1921 г. в Конолфинген, село в кантон Берн, в семейството на протестантски пастор. Следва теология, философия, естествени науки и литература в Берн и Цюрих. Работи като график и театрален критик. Има огромен принос за съживяването на немскоезичния театър след Втората световна война.
Дюренмат си създава световно име преди всичко като драматург, който с моралистичен патос търси нравствената си позиция отвъд идеологиите и класовата борба. Но литературния си път започва като прозаик. Пише разкази, повлияни Франц Кафка и Ернст Юнгер. Следват сборникът Градът (1952) и първият му роман Съдията и неговият палач. После издава Подозрението (1953), прозаичната комедия Един грък търси гъркиня (1955), новелата Авария (1956) и романът Клетвата (1958). Фридрих Дюренмат се утвърждава като майстор на психологическата проза, като сатирик с остър усет за гротескното и абсурдното.
Отхвърля всяка художествена, политическа или религиозна закостенялост. За своя задача определя да бъде не терапевт, а диагностик, не идеолог, а скептичен опонент, чиято литература трябва да провокира у публиката объркване и критически рефлекси. Оживени от митологични, профанно- и религиозно-исторически, както и от естественонаучни теми, в произведенията му става дума за правда и несправедливост, сила и власт, безсилие и милост; героите му са съдии и обвиняеми, палачи и жертви.
Дюренмат умира на 14. 12. 1990 г. в къщата си в Нюшател.

***
За творчеството си писателят получава много отличия:
1959: Културната награда Шилер на град Манхайм
1960: Голямата швейцарска награда Шилер
1983: Австрийската държавна награда за европейска литература
1985: Наградата Жан Паул на провинция Бавария
1986: Наградата Фридрих Шилер на провинция Баден-Вюртемберг
1986: Наградата Георг Бюхнер
1969: Става почетен доктор на университета "Темпъл" във Филаделфия, САЩ.
Носител е и на приза Алексей Толстой на Международната асоциация на писателите на криминални романи.
Напишете коментар
Още книги от автора "Фридрих Дюренмат"