Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Колумб Мореплавателят

Гласове: 11 Рейтинг: 4.1

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

10.95 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #97895494875233
 • Автор:
 • Издател: Издателска група "България"
 • Език: български
 • Размери: 21x13
 • Година на издаване: 2007
 • Брой на страници: 300
 • Корици: меки
 • Тегло: 350 грама
 • Баркод: 1641345000004
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Самюeл Морисън:
Животът и пътешествията на Христофор Колумб бяха обект на неугасващ интерес от моя страна в продължение на близо петдесет години. След като изчетох почти всичко, писано по този въпрос, аз стигнах до заключението, че Колумб има нужда от биограф моряк - от човек, който познава корабите и плаването и който е посетил с платноход островите и континента, открити от него. Пътуването до Наветрените и Подветрени острови с катера "Тармигън" през зимата на 1937-1938 г. ми подейства като свеж вятър на кораб, попаднал в безветрие и ме запрати от затишието и плитчините на безполезните догадки в широкия син простор на практиката. И така, с помощта на мистър Пол Хамънд, аз организирах Харвардската колумбианска експедиция, в която влизаха баркентината (тримачтов кораб - Б. пр.) "Капитана" и кечът (малък двумачтов кораб - Б. пр.) "Мери Оутис" - с капитан Д. Стивънс, която в 1939 - 1940 г. прекоси Атлантическия океан от Нова Англия до Лисабон през Азорските острови, посети Уебла, Палос, Кадикс, Порто Санто, Мадейра и Гран Канария и тръгна от Гомера, следвайки колкото се може по-точно курса на Третото пътешествие на Колумб.
Оказахме се на същото място до остров Тринидад, където излязъл и Колумб, продължихме курса му около залива Пария, уточнявайки пункта, където той за пръв път слязъл на континента и го обявил за испанско владение, а след това чрез "Бока" се озовахме в Карибско море и поехме курса на Четвъртото пътешествие на Колумб при залива Дариен. Сетне плавахме около брега на република Панама до Коста Рика и най-накрая стигнахме до Ямайка. През лятото на 1940 г. капитан Стивънс с "Мери Оутис" ("Ниня" в нашата експедиция) ме преведе през Бахамските острови покрай цялото крайбрежие и рифовете на Куба, които Колумб изследвал по време на Първото и Второто пътешествие. При други случаи прелитах със самолет до Испаньола и там следвах маршрута на Колумб из острова с кола, пеша и с едно малко корабче, принадлежащо на република Хаити.
В резултат на тези плавания и многогодишни изследвания на документите и печатните материали от тази епоха, през 1942 г. излезе книгата ми "Адмирал на морето-океан - животът на Христофор Колумб", която получи наградата "Пулицър" за биография.
Писах книгата като моряк, разказвайки за подвизите на онзи, който според мен е бил един от най-великите мореплаватели на всички времена и без съмнение една от най-значимите фигури в човешката история.


В новата си поредица, озаглавена "Цивилизация", ИГ "България" ще предлага на читателите вълнуващите биографии на исторически личности, променили света.

Биографичният роман на капитан Самюeл Морисън за живота и делото на Христофор Колумб е литературна сензация, неслучайно спечелила наградата "Пулицър". Това не е фризираният разказ на "кабинетните навигатори" и "книжните адмирали", както сам ги нарича авторът, а правдива, достоверна и мъжка история, написана от опитен моряк, дръзнал да повтори легендарните пътешествия на Христофор Колумб.
В същото време биографичният роман на Самюъл Морисън е увлекателен, напрегнат и динамичен, изпълнен с неочаквани обрати и жестоки превратности като самия живот на откривателя на Новия свят. На читателя не е спестено нищо - нито пъстрата историческа картина на епохата, нито върховете и паденията на първооткривателя, нито жестокото отношение на испанците към невинните деца на природата, които срещат...
Това е книга, в която документалното и художественото се преплитат, за да сътворят биографичен шедьовър, посветен на една от най-великите личности в световната история - адмиралът на морето-океан Христофор Колумб.
Напишете коментар
Още книги от автора "Самюел Морисън"