Меню
Вашата количка

Краят на един семеен роман

Краят на един семеен роман
Краят на един семеен роман
Краят на един семеен роман
Петер Надаш е унгарски прозаик и драматург, една от най-значимите фигури в съвременната централноевропейска литература. Роден е през 1942 г. в Будапеща. Детството му преминава под сянката на загубата на неговите родители. Майката на Надаш умира твърде рано от рак, а бащата, високопоставен партиен функционер, е обвинен в предателство и се самоубива през 1958 г. Дядото на Надаш – евреинът Мориц Грюнфелд, е участник в Първата световна война, преживял ада на концентрационния свят по времето на Втората световна война. На 16 години Надаш остава кръгъл сирак, юношеството си прекарва в сиропиталище. Първоначално се занимава с фотожурналистика, по-късно започва да пише. Сравняват Надаш с Кафка и Гомбрович преди всичко, защото в творбите си той се взира в своето собствено аз, в загубите и обратите на паметта. По-известни негови произведения са: Книга на спомените (1986), Своя смърт (2004), Паралелни жизнеописания (2005) и др. Познат е на българския читател от сборника с есета Направи ми жертвеник от пръст (СОНМ, 2006).
"Краят на един семеен роман", писан между 1969-1972 г., е публикуван през 1977 г. след дълги колебания от страна на властите. В него авторът ни пренася във времето на сталинистка Унгария, в ерата на Матиаш Ракоши, завършила с Унгарското въстание през 1956 г. Събитията са предадени от гледната точка на едно дете – Петер Симон, чийто баща, офицер от Държавна сигурност, сам става жертва на комунистическите репресии. В духовния свят на малкия Петер, ограничаващ се до най-близкото му обкръжение, централно място заема неговият дядо, оцелял от Холокоста евреин. „Дядо често ми разказваше. Не истински приказки, а за живота” – спомня си Петер. В своя монолог дядото развива странна теория за семейната история и проследява нейната генеалогия чак до библейските времена. Но бащата на Петер е осъден като предател и момчето е пратено в приют. Амбивалентният край на романа и на света на разказвача идва неочаквано.
"Краят на един семеен роман" е оригинална и запомняща се творба, в която Надаш свързва наивността на детството с объркванията и колебанията на паметта. Това определя и структурата на романа, където всяка глава е монолитен блок, без нито един нов ред.
Книги
Автор Петер Надаш
Издател Сонм
Език български
Размери 21x14
Година на издаване 2008
Брой на страници 168
Корици меки
Тегло 190 грама

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9789548478922
10.00лв
Купи