Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Нерон

Гласове: 8 Рейтинг: 4.2

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

14.99 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9549420604
 • Автор:
 • Издател: Персей
 • Език: български
 • Размери: 20x13
 • Година на издаване: 2007
 • Брой на страници: 528
 • Корици: меки
 • Тегло: 404 грама
 • Баркод: 9789549420609
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Той убива майка си, подпалва Рим и хвърля християните на лъвовете. Той е един от най-демоничните тирани в човешката история. Той е император Нерон.
Чрез интриги и отрова майка му Агрипина проправя пътя на Нерон към най-високия пост в Римската империя. Планът й влиза в действие след женитбата й за император Клавдий. Нерон е осиновен от него и се оженва за дъщеря му Октавия. Първоначално той е средството, с което майка му може да реализира амбициите си, но самият Нерон изобщо не се интересува от политика. Въпреки всичко по време на управлението му империята се радва на мир и икономически възход. Нерон успява да спечели одобрението и подкрепата на поданиците си.
Но той е бомба със закъснител, която може да взриви Римската империя. Сексуалните му набези са шокиращи, а поведението му е перверзно дори за освободения античен свят. Трагедията му е, че се възприема просто като артист, а поема отговорност, която не е по силите му. Обхванат от подозрения и страсти, той започва да убива всички в обкръжението си, като започва от най-близките си...Майка му Агрипина е единствената в историята на Рим, която е едновременно дъщеря на император, сестра на император, жена на император и майка на император. Тя е и единствената, изкачила се на Капитолия с колесница – чест, запазена само за върховните жреци. С този акт тя фактически узаконява властта си.
Чрез интриги и отрова Агрипина проправя пътя на Нерон към най-високия пост в Римската империя. Планът й влиза в действие след женитбата й за император Клавдий. Нерон е осиновен от него, но той има кръвен син – Британик, който трябва да бъде елиминиран като претендент за престола.
Учител на Нерон е Сенека, човекът с най-забележителния ум по онова време. Заедно с освободените роби в двореца Сенека дърпа конците на управлението на огромната империя. Той притежава и таланта да прави пари (по днешни критерии богатството, което натрупва, отговаря на 8 млн. евро). Нерон е добър и способен ученик – когато стане император, той ще изобрети инфлацията.
Още от младежките си години Нерон предпочита забавления от типа: нощем да пребива и ограбва с приятелите си случайни минувачи, след което да прави търг за продажба на откраднатото. Има много любовници, въпреки контрола на властната му майка, която според свидетелствата на съвременниците, е също негова любовница.
Агрипина преценява, че той трябва да бъде оженен за скучно момиче, от което няма да бъде емоционално зависим. Тя избира Октавия, дъщерята на Клавдий, което е и стъпка към приближаването на Нерон към престола. Това е гениално решение – обединяват се двете най-знатни династии (Клавдиевата и Юлиевата), които са стълбовете на Римската империя.
Следващата стъпка на Агрипина е да елиминира съпруга си Клавдий, угощавайки го с отровни гъби. Смъртта му слага край на безоблачната младост на Нерон. Той е твърде млад за император, но има потенциал. Дресиран е и все още яде от ръцете на дресьорите си. Но личната му воля скоро ще се прояви.

Знаменити реплики на Нерон:

“Не знаех, че майка ми била толкова хубава!” (докато разглежда тялото й, за да се увери, че действително е мъртва).
“След мен и потоп!” (неговото жизнено кредо).
“Какъв артист умира с мен!” (когато прозира участта си).
“Късно е... Това се казва вярност...” (предсмъртните му думи пред войника, дошъл да го залови).


Отзиви за книгата:

“Обективността изисква да признаем: един ерудиран изследовател на древността е дръзнал да напише една от най-добрите книги на историческа тематика.”
Дж. Бойзън

“Сполучлива, интелигентна и пикантна биография.”
Стивън Хайбърг

“Сред многобройните исторически биографии, които излизат на бял свят през последните години, портретът на Нерон, нарисуван от Петер Орстед, е един от най-сполучливите. Преди всичко книгата буди интерес, защото моралният конфликт, който Нерон преживява в едно време на бързо променящи се ценности, е актуален и днес.”
Лоте Хедагер
Напишете коментар
Още книги от автора "Петер Орстед"
 • НеронНерон

  Петер Орстед

  14.99 лв.

  Купи