Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

 • 0

Хората купуват също така:

Шкорпил. Известно и неизвестно

Гласове: 8 Рейтинг: 3.9

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

8.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

 • Наличност: В наличност
 • Продукт: #9789545797866
 • Автор:
 • Издател: Славена
 • Размери: 20x14.5
 • Година на издаване: 2009
 • Брой на страници: 137
 • Корици: меки
 • Тегло: 160 грама
 • Баркод: 1146289000009
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Българо-чешкия сборник "Шкорпил - известно и неизвестно" е издаден по случай "150 години от рождението на Хермин и Карел Шкорпил”

Уважаеми читателю,
вярвам, че ще се съгласиш с мен, че името Шкорпил в България е понятие. С изключение на историците-професионалисти, които цитират резултатите от изследванията им, повечето от лаиците използват това име с различни цели. Малко са тези, които се опитват да направят нещо за авторитета на името Шкорпил, без да го експлоатират. В частен разговор на тази тема авторите на статиите в тази книга решиха да я напишат и издадат и така да прекъснат многогодишната пауза на публикации, посветени на понятието Шкорпил. Оказа се, че написаното е по-лесно от осигуряването на финансите за публикуването. Сега книгата е факт за радост не само на авторите, които считат, че се е отприщила нова вълна от интерес.
Счита се, че когато авторите са няколко е трудно уеднаквяване на намеренията им в общ тон и звучене. Признавам, че като редактор не се опитах да съчетавам тематично и изрично усилията на авторите. Касае се за професионалисти, които имаха свободата да кажат своето по избран от тях свой начин за понятието Шкорпил. Това е причината за възникване на дисонанс между отделните части и статии, ако има такъв. Надявам се на извинение в това отношение.
Моят приятел от няколко десетелетия д-р Л. Скружни не доживя да види тази книга, на която посвети много не само знания, но и любов. Вечна му памет! Той беше мога да заявя най-ревностния и последователния единствен изследовател на семейство Шкорпил в Чехия. Всички ние и чехи, и българи загубихме изтъкнат и прецизен историк, голям приятел на Варна и на България.
Д-р Лудовик Скружни представи два различни варианта за своето участие в книгата и настояваше те да бъдат така публикувани в нейната българска и чешка част. Това е причината за различията, които читателят който владее и двата езика ще установи. Подчертаваме, че не се касае за грешка на преводача или редактора.
Другият ми приятел н.с. Александър Минчев е българският му огледален образ във Варна и затова присъствието им в общото заглавие е постижение, което ни дава чуството за цялост. Пълнотата на книгата се изгражда и създава от изследването на етнографските виждания и тенденции в творчеството на Шкорпил, направено от доц. I Д-р Йорданка Манкова от Враца.
Аз съм лекар, но дългогодишното ми хоби е историята, в която навлязох чрез историята на медицината. Разсъжденията в горните първи редове ме подтикнаха да се опитам да допринеса също малко за уплътняване на ореола на Шкорпил в сянката на специалистите-историци.
Длъжен съм да споделя, че заслугата за изданието е на още един ентусиаст при зараждане на идеята - Наско Якимов, който най-напред създаде Издателство "Славена" и продължава да създава книги като тази.
В процеса на работа се убедихме, че с тази книга слагаме началото на поредица книги за Шкорпил със същото заглавие и се надявам,че те няма да бъдат с толкова дълъг подготвителен период.
Доц. д-р Константин Трошев, д. м. организатор и редактор
Напишете коментар
Още книги от автора "Колектив"