Меню
Вашата количка

Живот с идиот. Разкази

Живот с идиот. Разкази
Живот с идиот. Разкази
Живот с идиот. Разкази
Един от най-четените на Запад съвременни руски писатели, автор и водещ на телевизионното предаване „Апокриф" и програмата „Енциклопедия на руската душа" към радио „Свобода", Виктор Ерофеев (1947) е сред организаторите и участниците в знаменития самиздатски алманах „Метропол". До 1988 г. не може да публикува в родината си. През 1989 г. излиза сборникьт му с разкази „Ана, или тялото на руския авангард". Романите „Руската красавица" (1990), „Енциклопедия на руската душа" (1999) и „Добрият Сталин" (2004) се превръщат в международни бестселъри. През 2006 г. В. Ерофеев става кавалер на френския орден „За заслуги в областта на изкуството и литературата".
По разказа му Живот с идиот световноизвестният композитор Алфред Шнитке пише едноименната опера, чиято премиера е в Амстердам през 1992-ра, а през следващата година е сниман едноименният филм от режисьора Ал. Рогожкин....За кой ли път непостижимият живот ни поднася този мъчителен подарък?... В същия миг, в който разгръщате книгата на Виктор Ерофеев, да изпитате онзи двоен ефект от досега с отдавна познатия, но съвършено небивал потрес, от срещата с ада и едновременно с рая във всекиго от нас, онази абсолютна непостижимост на нещо, което ни се струва напълно изтъркано и банално. Да не знаеш от какво ти спира дъха - от възмущението пред кощунствените сюжети и характери или от разредената атмосфера на премълчаваната, но ясно усещана мъченическа святост...
Алфред Шнитке

Произведението на Виктор Ерофеев вече отдавна е прераснало в нещо по-голямо от един просто скандализиращ разказ. Заедно с операта и филма то завоюва все по-широка аудитория в целия свят. Историята за живота и любовта на един обикновен човек и идиот се превърна в едно от знаковите явления в руския авангард.
Волфганг Мелхиор
Книги
Автор Виктор Ерофеев
Издател Факел Експрес
Език български
Размери 19.5x12.5
Година на издаване 2008
Брой на страници 204
Корици меки
Тегло 200 грама

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9789549772531
10.00лв
Купи