Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0

Хората купуват също така:

Пол и модернизъм. Историческо преосмисляне на канона

Гласове: 0 Рейтинг: 1.0

Коментари (0) | Добави коментар

BGN

12.00 лв.

Цена на доставка за цялата страна 3.00 лв без допълнително оскъпяване. За стоки на стойност над 50лв. доставката е безплатна. Всички цени са с ДДС.

  • Наличност: В наличност
  • Продукт: #978-954-07-4926-6
  • Издател: УНИВЕРСИТЕТСКО ИЗДАТЕЛСТВО „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
  • Брой страници: 160
  • Език: български
  • Година на издаване: 2020
  • Корици: меки
Купи
Форма за бърза поръчка

Оставете ни телефон и ние ще ви се обадим, за да приемем поръчката ви.

Пол и модернизъм подлага модернистичното движение на критическа преоценка в търсене на отговор на въпроса доколко бунтът на самоназовалите се модернисти се ангажира с актуалните за времето полови норми, както и каква е ролята на радикалните реформатори в областта. Като се фокусира главно върху връзките между северноамериканските и европейските модернисти, Мария Букур демонстрира защо анализът на половите аспекти на модернизма е ключов за осмислянето на неговото наследство. Авторката се спира върху най-важните изследвания на движението и проследява как дефинициите за модернизма са еволюирали заедно с посветената му наука. Изводите са илюстрирани с ярки примери от времето преди Първата световна война и междувоенния период: анализирани са модернисти като Ибсен и Пикасо, Хана Хьох и Джозефин Бейкър, с цел да се обхванат сферите на изкуството и литературата, театъра и киното. Едновременно с това Мария Букур търси следите на модернизма в ключовите социо-политически и културни трансформации на XX в. – тези, провокирани от идеите на феминизма, психологията, сексологията, евгениката, нудизма, анархизма, комунизма и фашизма.
 
Настоящата книга предлага свеж и широкообхватен поглед към модернистичното движение. Включвайки полово сензитивен анализ в осмислянето му, тя допринася за по-детайлното му разбиране и чертае нови изследователски перспективи. Написана на жив и разбираем език, „Пол и модернизъм“ представлява съществен принос към литературата по темата и е полезно четиво за всички студенти и учени, занимаващи се с изследване на модернизма, както и по-общо – с история на XX в. и история на жените и половете.
 
Мария Букур е професор по европейска история в Университета на Индиана, Блумингтън, САЩ. Авторка е на книгите The Birth of Democratic Citizenship: Women in Modern Romania, в съавторство с Михаела Мирою; The Century of Women: How Women Have Changed the World since 1900; Making Europe. The Story of the West, в съавторство с Франк Киндер; Heroes and Victims: Remembering War in Twentieth-Century Romania; Gender and War in Twentieth Century Eastern Europe, в съавторство с Нанси М. Уингфийлд; Eugenics and Modernization in Interwar Romania и други.
Напишете коментар