Меню
Вашата количка

30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев

30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев
30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев
Изчерпан
30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев
30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев
30 избрани предястия и мезета от Иван Звездев

Мезе или разядка, предястие или ордьовър? С този въпрос ви приветствам с добре дошли на страниците на новата книга от нашата кулинарна поредица.
Всички тези наименования се отнасят за една и съща категория кулинарни специалитети. Естествено, протичането на обяда или вечерята при отделните нации е различно. Още по-голяма е разликата между навиците на хората от петте континента. Тъй като се намираме в Европа, аз ще насоча вниманието ви към всички тези апетитни неща, с които започва храненето на Стария континент. Всички знаем, че в България без салата и ракия не може да започне който и да е празничен обяд или вечеря. Освен салатата мнозина предпочитат да си пийват аперитива, като замезват с различни колбаси, сирена и т.н.
В много европейски страни храненето започва с предястие или ордьовър, към които обикновено се поднасят леки вина или аперитиви. Така човек настройва и изостря рецепторите си, за да усети по-добре вкуса на следващите ястия. Ракиите и различните брендита, коняци и високоалкохолни напитки се пият накрая, като диджестив (ето една нова и бързо придобиваща популярност в българския език дума). Смята се, че те улесняват храносмилането.
Освен като начало на обяда или вечерята предястията и мезетата са предпочитани в случаите когато се съберем зимно време на греяно вино или ракия или лятото - на по една-две бири. Удоволствието от питиетата е пълно само когато се поднесе и необходимото мезе.
Не искам, а и не мога да давам съвети, кои храни с какви питиета се консумират, защото глобализацията променя изключително много навиците на хората. Създаването на тази книга има за цел да помогне с оригинални идеи на всеки, решил да посреща гости, а защо не и когато е поканен да дегустира новото вино на съседа, да не се появи с готово мезе?

Мисля, че в тази книга има рецепти за всякакъв повод. Надявам се те да ви донесат нови емоции не само на празничната, а и на делничната трапеза.
Иван Звездев

Книги
Автор Иван Звездев
Издател Продукции Нова
Език български
Размери 19.5x16.5
Година на издаване 2005
Брой на страници 62
Корици твърди
Тегло 241 грама
Баркод 9789549428032

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: Изчерпан 
  • Продукт: 9549428036
1.50лв