Меню
Вашата количка

30 избрани рецепти за тестени изделия

30 избрани рецепти за тестени изделия
30 избрани рецепти за тестени изделия
Изчерпан
30 избрани рецепти за тестени изделия
30 избрани рецепти за тестени изделия
30 избрани рецепти за тестени изделия

Преди първия си опит за месене на тесто бях сигурен, че нищо няма да се получи. За моя изненада, когато един ден преди десетина години бях останал у дома, както се казва, без троха хляб, ми попадна една илюстрована книга с много апетитни пици. Видях спасението си от глада в омесването на тесто за пица!
Естествено, като начинаещ избрах най-лесното тесто от брашно, сода за хляб, кисело мляко и вода. Огромна беше изненадата ми, че от тестото, което замесих буквално за минути, стана много ароматна пица, макар и гарнирана само с домати, лук, риган и кашкавал. Седмици по-късно се престраших и погледнах по-сериозно на темата за класическо тесто за пица и хляб. Следвайки рецептата, направих един не лош като за първи опит хляб. Също така забелязах, че много се разтоварих от напрежението, месейки тестото. Стана ми интересно и се задълбочих по-сериозно в изучването на всички технологични процеси при правенето на хляб и различните тестени изделия. С времето стана просто задължително при всеки мой семеен празник да приготвя сам хляба за гостите. И колкото и да е странно, те винаги си спомнят "онази питка с маковото семе" или картофената пита, а не например салатата "Цезар" или пилешките шишчета със сос "Хойсин".
Мисля си, че това е нормално, защото ние, българите, сме сред най-големите консуматори на хляб в света. И макар да съществуват стотици фирми за производството му, въпреки наличието на десетки видове брашна, набухватели и какви ли не още добавки, домашно изпеченият хляб не може да се сравни с нищо. Убеден съм, че това е така, защото той се приготвя от тесто, омесено със собствените ни ръце, тесто, което грижливо подготвяме, оформяме и приготвяме от сърце и душа. Нещо, което и най-съвременният хлебозавод не притежава - сърце, желание и любов.
Пиша всичко това, за да ви дам кураж: ако не сте направили досега опит за приготвяне на хляб - опитайте и ако вярвате в себе си, ще успеете. Дори и да не стане от първия път, следващия ще се получи. Който не меси, той не греши.
Иван Звездев

Книги
Автор Иван Звездев
Издател Продукции Нова
Език български
Размери 20x16
Година на издаване 2005
Брой на страници 66
Корици твърди
Тегло 236 грама
Баркод 9789549428070

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: Изчерпан 
  • Продукт: 9549428079
1.50лв