Меню
Вашата количка

Футболът: енциклопедия. Първенства, отбори, тактики, правила - твърда корица

Футболът: енциклопедия. Първенства, отбори, тактики, правила - твърда корица
Футболът: енциклопедия. Първенства, отбори, тактики, правила - твърда корица

Ново, преработено и допълнено луксозно издание с твърди корици и гланцирани страници!


Футболът е най-популярният спорт на света. От Гренландия до Андите хората просто не могат да устоят да не ритат топка или да не гледат как други правят същото. Цифрите са смайващи. Около 250 милиона души играят редовно футбол. Ако футболистите се съберат в една нация, то тя ще бъде четвъртата по население в света. Междувременно телевизионната зрителска аудитория на Световното първенство през 2018 г. достига до 3,57 милиарда души – почти половината от цялото население на Земята.


Би могло да се каже, че футболът е универсалният език. Ако се окажете във вътрешността на чужда страна и не говорите местния език, то бихте могли да завържете разговор, като използвате няколко жеста с ръце, придружени от имената на някои забележителни играчи. Сложете едната ръка на нивото на кръста, докато казвате „Пеле”, а след това я вдигнете нагоре, произнасяйки „Марадона”, и бързо ще започнете да печелите приятели.


Футболът събира хората и им дава чувство за идентичност. Той е една безкрайна сапунена опера, която сякаш очертава времевата линия на живота ни; той е източник на безкрайни спорове; олицетворение на всички аспекти на човешкото битие – герои и подлеци, любов и ненавист, сила, политика и пари. Също като живота, играта е извор на върховна красота и на съкрушително разочарование.


Тази книга отразява в пълна степен това удивително разнообразие – от различните достойнства на отделни райони и човешки качества до най-смешните песни от трибуните. От нейните страници ще научите:


- Как да боравите с топката като Дейвид Бекъм.

- Ще се срещнете с кучето, което открива Световната купа, скрита в градска градина.

- Ще разберете как мач от лигата на Мадагаскар може да завърши с резултат 149:0!

- Единственото нещо, което няма да може да разберете от тази книга, е защо хората са толкова луди по футбола. Но пък нищо не ни пречи, да ви предоставим няколко теории, които биха могли до известна степен да обяснят неистовата любов на хората към тази игра.


Някои изследователи разглеждат играта като заместник на лова, от който е зависело оцеляването на нашите праотци. Така погледнато, голът е равнозначен на убиването на животно, което може би обяснява онова особено чувство при поразяването на противниковата врата. Друга теория разглежда футбола като един вид ритуална война, което обяснява наличието на военна терминология (кампании, офанзивни и дефанзивни схеми, тактики, капитани). Може би не е случайно, че неговата популярност съвпада с една епоха, в която младите хора биват въвличани по-рядко в битки, отколкото в миналото.


И двете теории си имат своите достойнства, но може би трябва да се даде друго просто обяснение. Футболът е универсално средство за самоизява и забавление, за нови срещи, запознанства и приятелства. Когато играем, ние го правим с други хора, с които сякаш ставаме едно цяло. И разбира се, не само мъжете се чувстват по този начин. Мачовете на жените също са изключително популярни. Всяко използване в тази книга на „той”, може лесно да бъде заменено с „тя”.


Още от самото начало ние имахме намерение да напишем тази книга, без да използваме цитати, свързани с играта, но още в увода ни се наложи да използваме един, който най-точно обяснява популярността на футбола. Великият мениджър на „Ливърпул” Бил Шенкли казва:


„Някои хора вярват, че футболът е въпрос на живот и смърт. Аз изобщо не съм съгласен с това твърдение. Мога да ви уверя, че той е много повече”.


Никой не 

Книги
Издател Книгомания
Брой страници 400 гланцирани
Език български
Година на издаване 2022
Корици твърди

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9786191953264
49.90лв
Купи