Меню
Вашата количка

Изкуството да побеждаваш

Изкуството да побеждаваш
Изкуството да побеждаваш
Изкуството да побеждаваш
Изкуството да побеждаваш
Изкуството да побеждаваш
Военната стратегия на Сун Дзъ е известна и широко разпространена на Запад. Преди две столетия мисионер за първи път я превежда на френски език. Нейните принципи са изучавани и използвани от Наполеон. През последните две хилядолетия тя е най-важният военен трактат в Азия -китайските, японските и корейските военни теоретици и професионални войници я изучават задължително.
Концепцията на книгата предизвиква дискусии и страстни философски дебати, като приковава вниманието на много влиятелни личности.

"Изкуството на войната" е един от най-древните и задълбочени военни трактати на Китай. Книгата се приписва на историческия персонаж Сун У от края на VI в. пр. Хр. Съществува и друга версия, която датира ръкописа в периода на "Борещите се царства", т. е. VІ-ІІІ в. пр. Хр. Трета версия анализира самия текст, съпоставяйки го с по-рано открити източници, които го ситуират някъде във втората половина на V в. пр. Хр.
Едва ли някога ще се установи единомислие за действителната дата. Проблем е също и автентичността на текста - т. нар. традиционалисти изключително емоционално защитават тезата за съществуването на Сун Дзъ. Възможно е историческата личност Сун У да е съставил вътъка на книгата. Най-същественото се е предавало от поколение на поколение, в семейството или в училище, а с годините се е променяло и придобивало все по-широко разпространение. Най-ранният текст вероятно е бил "редактиран" от знаменития потомък на Сун Дзъ - Сун Бинем, който също е използвал неговото учение в своите "военни методи". Ясно прозират следите на даоистки концепции и този трактат се дискутира и във философски план.
Множество пасажи от "Изкуството на войната" се срещат в други, много по-късни военни трактати. Това навежда на мисълта, че военната стратегия на Сун Дзъ е най-старата и е ценена повече от която п ла било друга.
Пренесеният през вековете текст на Сун Дзъ е структуриран в тринайсет глави, всяка от които е посветена на конкретна тема. Много съвременни китайски военни специалисти продължават ла смятат книгата за органически цялостно произведение, изтъкано от вътрешна логика и развитие на единна сюжетна линия. Въпреки това обаче родството между предполагаемо свързаните пасажи е трудно да се установи или изобщо липсва. Читателят може да забележи, че основните концепции са внимателно логически обработени, което потвърждава авторството на един човек или че текстът е подложен на единна обработка.
Подобни военни трактати са намерени погребани в могила на ханската династия Лин. Те включват вариант на "Изкуството на войната". В находката традиционният текст е изменян минимално и само когато промяната изяснява части, неразбираеми преди.
Във времето, когато е бил създаден трактатът, военните действия вече са се превърнали в действителна заплаха за съществуването на всички държави. Сун Дзъ разбира, че към военна мобилизация и към привеждане на армията в действие трябва да се прибягва с голяма сериозност. Цялостният му подход за воденето на война е дълбоко аналитичен, изисква щателна подготовка и необходимостта да се формулира обща стратегия преди началото на кампанията.

Книги
Автор Сун Дзъ
Издател Св. Георги Победоносец
Език български
Размери 20x14
Година на издаване 2005
Брой на страници 66
Корици твърди
Тегло 188 грама
Баркод 1115238000001

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9545093099
15.00лв
Купи