Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Най-богатите хора в историята

Най-богатите хора в историята

Публикувано на: 09.08.2017 10:34

1. Йосиф Сталин
 
Живял: 1878 – 1953 г.
Страна: СССР
Състояние: Пълен контрол над страна, съставляваща 9.6% от световния БВП
Сталин не е традиционна фигура в модерната икономическа история – диктатор с абсолютна власт, който контролирал една от най-големите икономики в света.
Въпреки че е на практика невъзможно богатството на Сталин да бъде отделено от това на СССР, неговата уникална комбинация от икономическа мощ и пълен контрол над СССР кара множество икономисти да го посочат като един от най-богатите хора на всички времена.
Лесно можете да видите логиката зад това. Данни на ОИСР показват, че през 1950 г., три години преди смъртта на Сталин, СССР е съставлявала близо 9.5% от БВП на света. Към 2014 г. това би се равнявало на близо 7.5 трлн. долара.
Тези пари не са принадлежали директно на Сталин, той е има способността да използва икономическата мощ на СССР както пожелае.
 
2. Акбар Велики
 
Живял: 1542 – 1605 г.
Страна: Индия
Състояние: Управлявал империя, съставляваща 25% от световния БВП
Акбар е третият най-велик император на индийската династия на Великите моголи. Той е контролирал империя, съставлявала около една четвърт от световния БВП.
Крис Матюс от Fortune цитира покойния икономически историк Ангъс Мадисън, според когото БВП на глава на населението на Индия при Акбар е било колкото в Англия при кралица Елизабет, но азиатската държава е имала “управляващата класа, чиито екстравагантен начин на живот е надхвърля този на европейското общество.”
Предположението, че елитът на Индия е бил по-богат от колегите си от Запада се подкрепя и от данни на икономиста Бранко Миланович, чието проучване показва, че династията на Великите моголи е била една от най-ефективните империи на всички времена в извличането на богатство от населението.
 
3. Император Шъндзун
 
Живял: 1048 – 1085 г.
Страна: Китай
Състояние: Управлявал империя, която съставлявала между 25 и 30% от световния БВП
Китайската династия Сун (960 – 1279 г.) е била една от най-мощните икономически империи на всички времена. Според професор Роналд Едуардс тогава империята е съставлявала между 25 и 30% от БВП на света.
Богатството на империята идва от технологичните й нововъведения и изключителните умения за събиране на данъци, които според Едуардс са изпреварили със стотици години европейските правителства.
 
4. Гай Юлий Цезар Октавиан (Октавиан Август)
 
Живял: 63 г. пр. н. е. – 14 г. от н. е.
Страна: Рим
Състояние: 4.6 трлн. долара
Гай Юлий Цезар Октавиан не само е бил начело на империя, която е съставлявала 25-30% от БВП на света, но според предподавателя от Станфорд Йън Морис, императорът в определен период е имал лично състояние, равняващо се на една пета от икономиката на империята.
Това състояние би се равнявало на около 4.6 трлн. долара през 2014 г. “За кратко,” според Морис, Октавиан Август “лично е притежавал Египет.” Това постижение е трудно да бъде подобрено.
 
5. Манса Муса
 
Живял: 1280 – 1337
Страна: Малийска империя
Състояние: По-голямо, отколкото някой би могъл да опише
Манса Муса, кралят на Тимбукту, често е определян за най-богатия човек в историята. Според професор Ричард Смит от Ferrum College, западноафриканското кралство на Муса вероятно е било най-големият производител на злато в света във време, в което скъпоценният метал е бил особено търсен.
Историята разказва за пътуването на крал Муса до Мека, по време на което харчовете му били толкова големи, че това причинило валутна криза в Египет. Говори се за десетки камили, всяка от които носела стотици килограми злато. (Според Смит годишната продукция на злато на Малийската империя възлизала на около 1 тон.)
Според други историци армията на Муса е била от 200 000 души, в това число 40 000 стрлеци с лъкове.
Кой е имал повече пари - Джон Д. Рокфелер или Чингис Хан? Това е един прост въпрос с много труден отговор.
От сп. Time са изготвили класация на най-богатите хора в историята, базирана на часове разговори с икономисти и историци.
Класацията е точен, но доста дискусионен опит да бъдат подредени най-богатите исторически фигури по тяхното икономическо влияние, признават от самото издание.
Ето и кои са 10-те най-богати хора в историята според тях:
 
6. Чингис Хан
 
Живял: 1162 -1227 г.
Страна: Монголската империя
Богатство: Много земя и почти нищо друго
Чингис Хан без съмнение е един от най-успешните военачалници на всички времена. Като лидер на Монголската империя, която в пика си се простира от Китай до Европа, той контролира най-голямата империя в историята.
Въпреки огромната му власт, според учените обаче Ченгис Хан никога не е трупал богатство. Точно обратното, щедростта му е била ключът към неговото влияние.
Според Джак Уедърфорд, автор на книга за Чингис Хан, монголските воини не са имали право да плячкосват за лична изгода. След като даден район е бил покорен, всичко, което се е вземало от там, се е описвало и след това е било разпределяно между войниците и техните семейства.
Чингис е получава дял от плячката, но това не го е направило богат. Той така и не построява палат за себе си и за семeйството си, нито храм или гробница, нито дори къща,” казва Уедърфорд. “Той е роден в юрта и умира в юрта.”
 
7. Бил Гейтс
 
Живял: 1955 - досега
Страна: САЩ
Състояние: 78.9 млрд. долара
Предвид факта, че Бил Гейтс е най-богатият жив човек, състоянието му е лесно за определяне.
От Forbes го оценяват към 2015 г. на 78.9 млрд. долара. Това е с около 8 млрд. долара повече от богатството на основателя на Zara Амансио Ортега, който е вторият най-богат човек в света.
 
8. Алън Руфъс (Алън Червения)
 
Живял: 1040 – 1093 г.
Страна: Англия
Богатство: 194 млрд. долара
Руфъс е племенник на Уилям Завоевателя и се присъединявам към него при Нормандското нашествие.
Той умира с 11 000 паунда, според авторите Филип Берсфорд и Бил Рубинстайн, което според тях се е равнявало на 7% от БВП на Англия по онова време. Сумата възлиза на 194 млрд. долара в пари от 2014 г.
 
9. Джон Д. Рокфелер
 
Живял: 1839 – 1937 г
Страна: САЩ
Състояние: 341 млрд. долара
Рокфелер започва да инвестира в петролната индустрия през 1863 г. и до 1880 г. неговата компания Standard Oil вече контролира 90% от добива на петрол в САЩ.
Състоянието на Рокфелер е около 1.5 млрд. долара въз основа на данъчната му декларация от 1918 г. и на оценки на общото му богатство, което се е равнявало близо на 2% от БВП на САЩ за онази година, според данни на MeasuringWorth (САЩ няма официални данни за БВП преди 1932 г.)
Същият икономически дял би се равнявал на 341 млрд. долара през 2014 г.
 
10. Андрю Карнеги
 
Живял: 1835 – 1919 г.
Страна: САЩ
Състояние: 372 млрд. долара
Медиите говорят постоянно за Рокфелер, но Карнеги може би е най-богатият американец на всички времена. Шотландският емигрант продава компанията си U.S. Steel на Дж. П. Морган за 480 млн. долара през 1901 г.
Тази сума се равнява на малко над 2.1% от БВП по това време. Това дава на Карнеги еквивалент на икономическа мощ в размер на 372 млрд. долара през 2014 г.
 
ИЗТОЧНИК: https://profit.bg