"Не е достатъчно да четеш повече от останалите. За да постигаш велики неща, трябва да четеш повече, отколкото знаеш" - това е най-добрият съвет на тема "четене", който можете да получите.


Живеем във време, в което все по-малко хора отделят време за литературата, затова ако сте помислили, че извършвате революционен подвиг с посягането към книга, простено ви е. Но това не е достатъчно. За да надграждате знанията си, е нужно да четете книги, които надскачат нивото на собствените ни представи за света. Четенето би трябвало да натоварва мозъка, така както вдигането на тежести натоварва мускулите - колкото повече умствено усилие изисква книгата, толкова по-добре.Има няколко метода, които правят този процес по-приятен. А той започва още преди дори да отворите страниците на новата книга.


Забравете за училищния манталитет


Методът, по който ни караха да четем в училище, е обречен на неуспех поради задължителното изискване за тестването. Основната цел на тези тестове не е да проверят какво ново сте научили от книгата и как тя е променила начина ви на мислене. Централният въпрос е дали изобщо сте отделили време да я прочетете.


Не подхождайте към новата книга като към учебник, от който трябва да запаметите само датите, имената и дефинициите, за да ги възпроизведете за шестица.


Търсете поуките от историята, която преминава пред очите ви. Запомнете: сега вече четете заради самите себе си.


Спестете си съспенса


Когато започвате нова книга, не се страхувайте да разберете предварително как се е развила историята, независимо от риска да си "развалите" удоволствието от неочаквания край. Целта на четенето не е просто да разберете какво се е случило, а защо.Предварителното разучаване на основните случки или тези освобождава съзнанието ви за двете най-важни задачи на читателя:


1) Какъв е смисълът на книгата

2) Съгласни ли сте с нея


Първите 50 страници не бива да се превръщат в процес на откривателство. Не е нужно да си губите времето с опити да схванете какво искал да каже авторът.


Запазете вниманието си за по-целенасочени дейности - например, да помислите дали авторът е прав и с какво неговото познание може да ви помогне в живота. А ако знаете какво се случва накрая, ще можете да различите и всички предварителни знаци и предпоставки, които не се долавят при първото четене.


Търсете критичните коментари


Проверете кой друг е чел книгата преди вас и по какъв начин му се е сторила важна. Литературната критика може да ви помогне да осмислите културното значение на творбата - а оттам, и да разберете как тя е повлияла на останалите.


Четете увода / пролога / бележките на автора


Да, понякога е досадно да откриеш, че първите 80 страници от книгата са въвеждащи обяснителни бележки на преводача, но тази информация е безценна. Прочетете увода и всичко, което е поместено преди основното съдържание, защото то ще ви подготви и ще разшири познанията ви, преди да се впуснете в същинското четене.


Когато държите в ръцете си книга на по-високо интелектуално ниво, всяко допълнение към контекста ще ви бъде от полза - затова не го пропускайте.


Проверявайте всичко, което не разбирате


Напълно нормално е да се сблъскате с понятия или думи, които не са ви познати, когато четете "над нивото си". Не е нужно да се преструвате, че всичко ви е ясно. Белите петна само пречат на осмислянето на информацията.


Ако четенето ви все пак блокира - опитайте да набавите нужните знания чрез документални филми, посветени на същата тема. Отново, не се мъчете да запомните датите и имената, важни са изводите.


Отбелязвайте си важните пасажи


Маркирайте всяка страница, която ви заинтригува с бележки. Отбелязвайте онова, което ви е накарало да се замислите или смятате за важно за основната идея на произведението.


По-добрият вариант е да държите до себе си бележник, в който да записвате всички мисли, чувства или връзки, които забелязвате в книгата. Много по-добре е да си водите записки паралелно с четенето, отколкото да ги отложите и да изгубите първоначалното вдъхновение. Не се притеснявайте, че ще повредите книгата, като я маркирате - винаги можете да си набавите ново издание. Смисълът й не е да изглежда недокосната, а да ви обогати с познанието си.


Прочетете още една книга от всяка библиография


Опитайте се да спазвате това правило: изберете следващото си четиво от посочените в библиографията или в бележките под линия заглавия. По този начин човек може да си изгради база със знания по дадена тема, или да проследи линията на познанието до ядрото му.


Прилагайте и ползвайте новото познание


Неслучайно сте подчертали конкретните пасажи - целта е да запомните и да използвате прочетеното. Това знание може да се утвърди в разговори, в препратки при писане на статии, в писма, във всекидневния живот.


Колкото по-удовлетворителен е резултатът от натрупаната база с познания, толкова по-голям ще бъде стимулът да я разширявате. Както пише Сенека: "Онова, което слушаме от философите и което намираме в писанията им, трябва да се прилага в търсенето на щастливия живот. Трябва да издирваме полезните поуки от ученията и одухотворените и благородни фрази, податливи на непосредствено практическо приложение - а не отнесените или архаични изрази и екстравагантни метафори и риторически фигури - и да ги изучим така добре, че думите да се превърнат в действия".

ИЗТОЧНИК: https://webcafe.bg/onya-deto-ne-go-triyat/1483079977-kak-da-chetem-knigi-koito-sa-nad-nivoto-ni.html