Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Шокиращи книги за Китай

Шокиращи книги за Китай

Публикувано на: 12.01.2018 12:02

Историята на Китай е толкова необятна, географията  - обширна, политиката -  спорна,  обичаите -   объркващи, че е почти невъзможно да се състави изчерпателен списък с книги, които да ги опишат.  Някои от тези книги са шокиращи, други - научни, някои са просто забавни, но всяка една от тях е  показала различен аспект от  китайската култура.
 
Глобалният феномен на Триада
Мартин Буут
 
 
Дали  Хонг Конг е пълен  с престъпни групи, както филмът на Джон Ву  ни кара да вярваме? В действителност Мартин Буут споделя в книгата си, че китайските банди  се простират и извън Китай, по целия свят - в една огромна конспиративна мрежа, която се процежда дълбоко надолу, обхващайки различни социални прослойки  - от  местната перачка в  Сан Франциско до главния готвач в Лондон в  кантонски ресторант. Ако това, което Буут пише, е вярно, значи голям процент от преките чуждестранни инвестиции в Китай са от  финансиране на наркотици, хазарт, проституция и дигитално пиратство. 
 
 
Въстание на боксьорите 
Дейна Престън
 
 
Всеки западняк, който е пътувал до Китай скоро, ще Ви каже че китайският народ е най-дружелюбният на Земята. Но е имало и времена, в които Китай е бил ''обладан'' от ''чужди демони'' – през 1900 година са се извършали зверски обезглавявания. Дейна Престън разказва за въстанието на боксьорите – малка, но жестока група от китайски селяни, на които било писнало от злоупотреби, експлоатация и търговия с опиум, организирани от  европейските търговци. Те екзекутирали десетки хиляди западняци като отмъщение за техните постъпки.
 
 
Произведено в Китай
Пол Мидлър
 
 
Докато книгата на Лесли Чанг се фокусира върху тежкото положение на експлоатираните работници в китайските  фабрики, бизнесменът Пол Мидлър разяснява в своите мемоари  края на  китайската търговия. Според Мидлър фаталната комбинация от  алчност, ширещата се корупция, небрежност по отношение на контрола на качеството и явната липса на влезли в сила закони, световният  пазар е ''наводнен'' с некачествени (дори силно токсични) продукти. 
 
 
Кървави сълзи: Зов за Тибет
Мери Крейг
 
 
Казусът ''свободен Тибет'' е изключително деликатна тема. През 1900-те Англия неуспешно е направила опит да завладее Тибет. Той сега е под ръководството на  Китай и западняците са на мнение, че Тибет трябва да се ''освободи''. Лицемерие? Завист поради географско разположение? Според Мери Крейг ханските китайци са стигнали далече в опитите си да ''облагородят'' тибетския народ, използвайки  насилствена стерилизация, затваряне в килии на будистки свещеници и добив на богати  минерални ресурси.
 
 
Мемоари на годините, прекарани в китайския ГУЛАГ 
Хари Ву
 
 
Подобно на повечето китайски затворници, Хари Ву е също е попаднал в затворническа килия, без да се е организирал  съдебен процес или дори да е обвинен в конкретно престъпление. За 19 години, Ву е претърпял множество мъчения, глад, манипулации и нечовешки условия на живот в  китайския ГУЛАГ – затвора за робски труд – и всичко това в името на социализма. През  1976 г. Хари Ву и други политически затворници на Културната революция са били най-накрая освободени, но и до ден днешен нищо не се е променило в затворите на Китай.
 
 
Записки за „Тиенанмън“ 
Андрю Нейтън
 
 
Дали клането на площад "Тянанмън" от 1989 г. наистина се е случило? Ако сте  китайски гражданин, роден преди 1980 г., тогава отговорът Ви най-вероятно ще бъде: ''Не, това е лъжа, разпространена от ЦРУ" или ''Какво клане?'' Но за  западняците, осведомени от литература и нецензурирани новини, клането на площад "Тянанмън" е  инцидент, свързан с  подчинените на тоталитаризма. За написването на тази книга редакторите Андрю Нейтън и Пери Линк са сортирали купища документи, които са единствено доказателство за случилото се.
 
 
Престъпленията в Нанкин
Ирис Чанг
 
 
Не е тайна, че китайците и японците се презират помежду си, или поне такива са настроенията между правителствата им. Това е братско съперничество, което датира от хилядолетия, ''избухва'' в началото на 20-ти век с Китайско-японската война, когато японците щурмуват Китай, а град Накин е средище на престъпления, блудства и безчинства, които са довели до смъртта на  повече от 400 000 невинни хора в  рамките само на 8 седмици. Това е твърдение на  Ирис Чанг ( което се отрича от японската армия да се е състояло), който е нает от  комунистическата партия, за да напише роман, разобличаващ  този факт. Чанг се самоубива при мистериозни обстоятелства.
 
 
Източник: http://idi.bg