Меню
Вашата количка

Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки

Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки
Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки
Изчерпан
Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки
Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки
Те играха за Етър. Паметните "виолетови" битки
„Те играха за ЕТЪР” се нарича книгата, която е дело на известния великотърновски спортен журналист Анатоли Петров. Изданието е плод на дългогодишен труд и включва интервюта с легенди на Етър като Красимир Балъков, Бончо Генчев, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Георги Василев, Стефан Чакъров, Петър Шатров, Йордан Ценов, Димитър Цеков, Георги Цингов, Игор Кислов и ред други.
 
Последното име е това на доскорошния таран на „виолетовите” Иван Петков, наричан от феновете Цар Иван.
 
Някои от по-старите ветерани вече не са между нас, но спомените им са записвани през годините, други говорят специално за новата книга.
 
„Разказали са ми уникални истории, много от които до днес са непознати за широката общественост. Това са поколения, оставили сериозен принос не само за Етър, а и за българския футбол – първото е от основателите на клуба, след това са играчите, вкарали за пръв път отбора в „А” група в края на 60-те години, както и шампионското поколение от 90-те. Не бива да се забравя, че Етър е единственият отбор, дал петима национали за най-големия успех на САЩ-94”, споделя Анатоли Петров.
 
Авторът е отделил специални страници за непрежалими и обичани от феновете имена като Трифон Иванов и Ивайло Димитров – Руския. Част от книгата разказва за основаването на Етър, проследява историята на клубната емблема, на екипите. „Малко хора знаят, че първите цветове на отбора са в жълто и черно. Едва през 1969 г. по идея на треньора Йордан Томов – Коми за влизането в „А” група е въведен виолетовият цвят. А напълно неизвестно досега бе, че именно от Етър го възприема Велико Търново и днес това е официален цвят на града”, разказва авторът. Името Етър пък идва от река Янтра, но е старобългарско и означава „бърз, буен, силен”.
 
Третата част на книгата е озаглавена „Паметните виолетови битки” и представя най-големите мачове на „болярите” с пълна история, статистика и снимки – не само двубоите с Интер (Милано) и Кайзерслаутерн в евротурнирите и победите над ЦСКА и Левски, но и далеч по-малко известни битки с Вердер, Сао Пауло, Верона, Арминия, Хъл Сити, Коритиба... Сред 270-те фотографии има и уникални като снимка на Сандро Мацола и Стефан Чакъров преди мача с Интер, която съществува само в три екземпляра с автографите им и е тяхно притежание.
Книги
Издател Фабер
Брой страници 256
Език български
Размери 16х24
Година на издаване 2021
Корици меки
Тегло 452

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: Изчерпан 
  • Продукт: 97861900126548
12.00лв