Национален телефонен номер
phone 0700 10 399

  • 0
Новини

Вечните цитати от Джеймс Клавел

Вечните цитати от Джеймс Клавел

Публикувано на: 20.02.2018 10:21

На 10 октомври през 1924 г. се ражда един от най-влиятелните писатели в световната литература - Джеймс Клавел. Британско-американският писател е световноизвестен със своята "Азиатска сага", съдържаща книгите "Цар Плъх" (1962), "Тай-Пан" (1966), "Шогун" (1975), "Търговска къща" (1981), "Вихрушка" (1986) и "Гай-Джин" (1993), които са преведени на български език. Отдаваме почит към литературното наследство на Джеймс Клавел с вечните цитати на писателя.
 
"Колко е учудващо, че дори и най-хитрите и лукавите често виждат само онова, което им се иска да видят и понякога не забелязват очевидното. Или пренебрегват действителността, защото не могат да прозрат през нея. А когато собственият им свят рухне в краката им, или пък животът ги отритне безмилостно, те започват да си скубят косите и да оплакват злощастната си карма, да обвиняват боговете, злата си участ, своите съпрузи – всичко и всеки, но само не и себе си."
 
"Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота."
 
"Ах, тези мъже и жени! Толкова са прозрачни. Особенно мъжете. Суетни, капризни, непослушни, сприхави, податливи, ужасни - много рядко са чудесни, но какво ли би представлявал този тъй тъжен свят без тяхната детинска наивност, изкупваща всичките им недостатъци и която наричат как ли не, но всъщност си остава точно това - наивност."
 
"Но късметът идва в резултат от много труд и внимателна подготовка, и от още нещо, а не само от рискове. Освен ако не са добре пресметнати…"
 
"Оставете Божиите работи Бог да ги решава. Всичко е карма. Днес сте тук и по никакъв начин не можете да промените това. Днес сте жив, почитан и ощастливен с
богатство. Погледнете този залез - не е ли красив? Той съществува. А утрешният ден не съществува. Има само сега. Моля ви, погледнете. Толкова е красив и никога няма да се повтори, никога - този залез е единствен, за всички времена. Отдайте му се, слейте се с природата и не мислете за карма - вашата, моята или на селото."
 
"Колко красив е животът и колко е тъжен! Колко е мимолетен, без минало и без бъдеще, само безкрайно сега."
 
"Японците имат шест лица и три сърца. Това е тяхна поговорка - че човек имал едно лъжливо сърце в устата си, за пред целия свят, второ в гърдите си, за близки приятели и за семейството си, и трето - истинско, тайно, за което не знае, никой освен самия него, скрито господ знае къде."
 
"Недостигът на години не налага липса на мъдрост."
 
"Кармата е само началото на познанието. После идва търпението. Търпението е много важно качество. Търпението означава да се въздържаш при седем чувства: ненавист, любов, радост, безпокойство, гняв, огорчение и страх. Ако не давате воля на тези седем чувства, вие сте търпеливи, и тогава скоро ще проумеете естеството на нещата и ще бъдете в хармония с вечността."
 
Източник: http://ladyzone.bg