Меню
Вашата количка

Защо обичам България

Защо обичам България
Защо обичам България

Защо обичаме нещо или някого не е въпрос, който често си задаваме: на него трудно се отговаря. Може би това е така, защото обичта е по скоро чувство, което е трудно да се опише с думи. И точно затова книгата пред вас, която си задава въпроса Защо обичам България, е любопитна, още повече, че на този въпрос се е постарал да отговори чужденец. Ханс Висема не е чужд на България и тя не е чужда за него по редица причини, част от които ще разберете, като прочетете книгата. А може би вече сте чели неговите Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта (ИК Кибеа).


Холандският професор по технологии и предприемачество ни предлага своите разбирания за преломните моменти от историята на България – тези, поради които България е това, което е. Той споделя своите наблюдения и възприятия за социалния живот на българите днес. Висема не ни спестява мнението си, че българите имат много, заради което трябва да са горди, но и че по-решително трябва да се борят за доброто си бъдеще, както и по-уверено да защитават българското. Ненапразно той се спира в заключение на Паисий Хилендарски, чието възвание към българите всички знаем, но не често си го припомняме.


Понякога в живота ни трябва огледало, за да осъзнаем нещо, което е толкова логично и естествено ясно. Или трябва чужд човек да ни го каже, а не нашенец. Тогава като че ли чуваме и се замисляме. Надявам се книгата на Ханс Висема да има този ефект върху читателя. Четейки я, аз се замислих за нас, българите, и за нашата България и си казах: Гордея се и обичам България!


В тази история има много поуки.


Че последните ще станат първи.


Че жените знаят много, но рядко ги чуват.


Че българите винаги ще си намерят оправдание или ще съшият някоя лъжа с бели конци, щом нещо се обърка.


Че когато не танцуват и не празнуват, ще се карат за нещо.


Българите нямат врагове. Не са им нужни: имат себе си.


И притежават една безкрайна невинност, която ги прави неустоими, като Бай Ганьо – оптимистът, който не познава правилата, но винаги получава своето.


Българите са добри по душа.


Аз съм от Нидерландия. Посещавам България от 1985 година, а сега живея тук.


Защо точно България ли? Отговорът е много прост: съпругата ми е родена там. Влюбих се в нея и в страната й.


А как се влюбих в България?


Ето за това, приятели, ще ви разкажа в тази книга.


ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ!

Книги
Издател Кибеа
Брой страници 152
Език български
Година на издаване 2021
Корици меки

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 954-474-900-2
15.00лв
Купи