Преди дни се състоя световната премиера на филма „Бен Хур“, нова версия на едноименния филм от 1959 г. Това е поредната екранизация на публикувания през 1880 г. историческия роман „Бен Хур – историята на Христос“ на Лу Уолъс, американски писател, юрист, генерал в армията на Северните щати по време на Гражданската война в САЩ (1861-65 г.), и губернатор на щата Ню Мексико.
 
Интернет порталът „Християнска поща“ предлага 10 интересни факта от историята на самия роман:
1. Независимо, че книгата излиза от печат почти в края навека – през 1880 г. – романът става едно от най-популярните художествени произведения на ХIХ в.
 
2. Романът е признат за инструмент за благовестие и се смята за най-влиятелната християнска книга през ХIХ в. Читатели са изпращали благодарствени писма на автора и са споделяли за спасението си след като са прочели романа. Освен това книгата започва да се чете в неделните училища – успоредно с Библията.
 
3. Самият автор достига до спасение по време на писането на романа. Преди да започне да пише той не е имал никакви убеждения за Бога или Христос.
 
4. Президентът на САЩ Джеймс Гарфилд е толкова впечатлен отромана и богатата култура на автора и подробните описания на Близкия Изток, чепрез 1881 г. (година след излизане на книгата от печат) назначава Уолъс запосланик на САЩ в Турция.
 
5. „Бен Хур“ има свой братски орден, основан през 1894 г., и е един от малкото ордени, където се приемат и жени, наравно с мъжете. Ритуалът по посвещението е бал с костюми и изиграване на сцени от романа. Орденът съществува до 1988 г.
 
6. През 1899 г. театър на Бродуей прави постановка по романа. На сцената излизат няколко колесници с конски впрягове. Постановката се играе 21 г.
 
7. Уолъс изрично забранява в постановките да се изобразява сцената с разпятието на Христос. Всъщност, условията са две: сцената с разпятието да не се показва, а само да се загатва; и никой актьор не трябва да играе ролята на Христос, за да не бъдат накърнени чувствата на вярващите.
 
8. Работният кабинет на Уолъс е в „древен“ еврейски стил – ала Бен Хур, който е достъпен за посетители и днес.
 
9. Романът има 4 екранизации в Холивуд. Предходните 3 са: 1907 г. – късометражен ням филм; 1925 г. – художествен филм, превърнал се в най-скъпия ням филм в историята; 1959 г. – филмът печели 11 Оскара – колкото и филмът „Титаник“ (1997 г.) и „Властелинът на пръстените: завръщането на краля“ (2003 г.).
 
10. Преди тазгодишната екранизация нито гласът, нито лицето на Христос са се появявали във филма – във филмите от 1925 г. и 1959 г. Христос се вижда, ни лицето на актьора не е показано, нито има негови реплики.
 
 
www.cnl.news