В детските истории, а и отвъд тях, литературата ни запознава с много запомнящи се образи на животни. Независимо дали са космати, с пера или с люспи, те живеят на страниците на любимите ни книги. Вижте списък с животните приятели, които всеки би се радвал да има до себе си.
 
1. Балу и Багира от „Книга за джунглата”, Ръдиард Киплинг (изд. „Пан”, изд. „Труд”, изд. „Скорпио”, изд. „Златното пате”)
Ръдиард Киплинг има дарба да измисля образи на запомнящи се, говорещи животни. От „Рики-Тики-Тави” до „Камилата, която получи своята гърбица” през своята литературна кариера Киплинг е дал живот на съзвездие от невероятни създания. Два от най-запомнящите се образи на автора са от неговата класическа детска книга „Книга за джунглата”. Маугли, момчето отгледано в джунглата, е съпроводено в приключенията си от безгрижния мечок Балу и предпазливата пантера Багира. Ценните уроците, на които те научават Маугли по време на тяхното познанство, са основните поуки, които всички трябва да знаем.
 
2. Мариголд от „Фийби и нейния еднорог: Еднорог срещу Гоблин”, Дана Симпсън(Marigold „Phoebe and Her Unicorn: Unicorn vs. Goblin“ by Dana Simpson)
Едно от най-запомнящите се съвременни приятелства с животни се заражда като уеб комикс през 2012 г. Така започват приключенията на „Фийби и нейния еднорог” на Дана Симпсън. Историята става толкова популярна в интернет, че авторката решава да я пресъздаде в поредица от книги. Фийби случайно удря с камък еднорога Мериголд Небесното Носле и така я освобождава от зло проклятие. Както може да се очаква, двете бързо стават приятелки.
 
3. Панталеймон от поредицата „Тъмните му материи”, Филип Пулман (изд. „Бард”)
Поредицата „Тъмните му материи” е пълна с магически създания, способни на невероятни неща. Всеки значим герой има свой духовен пазител,  който приема животинска форма и се нарича демон. Едновременно любимци и бойни другари, тези създания са неразделни от своите стопани.  Панталеймон  е демонът на главната героиня Лира, който има способността да приема облика  на различни животни, но най-предпочитаната от него форма е на пухкав бял хермелин.
 
4. Фухур и Артакс от „Приказка без край”, Михаел Енде (изд. „Отечество”, изд. „Пан”, изд. „Дамян Яков”)
Два от най-обичаните образи на животни във филмовата история водят началото си от литературата. В романа „Приказка без край” на Михаел Енде от 1979 г. младият войн Атрею не е сам в своето приключенско пътуване, което ще спаси света от Нищото. Той язди два различни звяра – лоялния кон Артакс и белия Дракон на щастието Фухур. Тези животни помагат на Атрею в най-трудните моменти, като правят невероятни саможертви и ни карат да придърпаме по-близо нашите истински домашни любимци.
 
5. Сапфира от „Ерагон”, Кристофър Паолини (изд. „Хермес”)
Юношеската фентъзи сага на Кристофър Паолини напълно покори читателите в началото на новото хилядолетие. Една от главните причини за това е Сапфира, питомният дракон на главния герой Ерагон. Заедно те се отправят на епично приключение, летейки над магически земи и водейки борба със зла империя. След прочитането на цялата поредица „Наследство” момичетата и момчетата по света също искаха дракон за домашен любимец.
 
6. Хедуиг от поредицата „Хари Потър”, Дж. К. Роулинг (изд. „Егмонт”)
През цялата поредица „Хари Потър” Хедуиг беше неотлъчно до Хари, разнасяйки важни съобщения през магическия свят. Снежната сова беше приятел на „момчето, което оживя”, дори когато изглеждаше, че е само на света. И не лъжете, и вие плакахте в началото на „Хари Потър и даровете на смъртта”.
 
7. Уин Дикси от „Заради Уин Дикси”, Кейт ди Камило (Winn-Dixie, „Because of Winn-Dixie“ by Kate DiCamillo)
Много ученици имат топли спомени от отличената с много награди книга на Кейт ди Камило за семейството и приятелството. Разхождайки се из новия си квартал, 10-годишната Индия Опал Билони се сприятелява с едно улично куче в местния супермаркет „Уин Дикси”. Момичето решава да го прибере вкъщи и да го кръсти на мястото, на което го е намерила. Така се заражда тяхната красива дружба. Уин Дикси става незаменим за Опал, която се опитва да се впише в новата обстановка, да завърже приятелства и да открие повече за изчезналата си майка.
 
8. Смръдльото Сесил от „Смръдльото Сесил в терариума”, Пейдж Брадок (Stinky Cecil, „Stinky Cecil in Terrarium Terror“ by Paige Braddock)
Смръдльото Сесил е земноводно с кротък характер, което може и да не мирише много добре, но  е обичано от всички животни в езерото зад лятната каравана на Сони. Той е известен с това, че се справя при сериозни ситуации с бързо мислене и един-два подскока. Смръдльото Сесил не е най-голямата риба в езерото (метафорично казано), но не бихме имали нищо против да е на наша страна в трудна ситуация.
 
9. Вълчищата от поредицата „Песен за огън и лед”, Джордж Р. Р. Мартин (изд. „Бард”)
Вълчището е едно от най-страховитите животни във Вестерос. Тези свирепи, огромни вълци са сила, с която трябва да се съобразяваш и само потомците на дома Старк могат да ги опитомят. Всеки член от семейство Старк има вълк за домашен любимец – от Дух на Джон Сноу до Лейди на Санса – който се бие за със зъби и нокти за своя господар. Вълците на Джордж Мартин са базирани на реално съществуваща порода, изчезнала преди векове.
 
10. Клифърд от „Голямото червено куче”, Норман Бродуел (Clifford, „Clifford the Big Red Dog“ by Norman Bridwell)
Клифърд, създаден от Норман Бродуел, е един от най-любимите приятели животни на всички времена и няма как да остане извън този списък. Огромното куче е най-добрият приятел на Емили Елизабет и не би могло да убие и муха, но размерите и непохватността му често го вкарват в мъчителни ситуации. Въпреки това в края на деня всички го обичат. Клифърд е куче, което всеки читател, независимо от възрастта, би искал да прегърне.
 
Източник: The Reading Room