Ако решите да заложите на книгата като подарък за любимото същество, ето няколко идеи.
 
1. "Гордост и предрасъдъци“, Джейн Остин
"Гордост и предразсъдъци“ е най-популярният роман на Джейн Остин и е считан от мнозина критици за едно от най-значимите произведения в английската литература на XIX век. За първи път е публикуван през 1813, а по книгата са реализирани над 10 филма и телевизионни сериала.
 
2. "Ана Каренина“, Лев Толстой
Считан от мнозина за най-добрия роман на всички времена, "Анна Каренина“ разказва за трагичната любов между омъжена жена и офицер. Романът е публикуван в осем части през периода от 1873 до 1877 в периодично руско издание. Първото му цялостно книжно издание излиза през 1878 и се състои от 864 страници.
 
3. "Отнесени от вихъра“, Маргарет Мичъл
"Отнесени от вихъра“ е смятан за най-големият бестселър на всички времена. За романа авторката му – Маргарет Мичъл, получава на награда "Пулицър“ през 1937. През 1939 по романа е заснет едноименния филм с участието на Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. Лентата се превръща в истински кино хит и носи на създателите си рекордните по онова време 10 награди "Оскар“.
 
4. "Здрач“, Стефани Майер
"Здрач“ е може би най-популярният тинейджърски роман в последните години, публикуван през 2005 и последван от продълженията "Новолуние“, "Затъмнение“ и "Зазоряване“. Автор на поредицата е Стефани Майер, а историята разказва за любовта на седемнадесет годишната Бела Суон и вампирът Едуард Кълън, роден през далечната 1901.
 
5. "Тетрадката“, Никълъс Спаркс
Понякога една любовна история така пленява сърцата ни, че престава да бъде просто история и се превръща в преживяване, което става част от собствения ни живот. “Тетрадката” е такава книга. Разказът започва в наши дни, в един старчески дом. Възрастен мъж ни връща до 40-те години на миналия век с любовна история от своята тетрадка, която чете на една от пациентките в дома, с която се е сприятелил… Романът "Тетрадката“ е издаден в 37 страни и е сред най-продаваните книги на последното десетилетие. През 2004 бе екранизиран от режисьора Ник Касавитис.
 
"Пътешественикът във времето и неговата жена“ разказва любовната история между жена и мъж с генетично заболяване, което му позволява да пътува във времето без да го иска. Книгата е екранизирана през 2009, с участието на Ерик Бана и Рейчъл Макадамс.
 
7. "P.S. Обичам те“, Сесилия Ахърн
"P.S. Обичам те“ е дебютен роман за Сесилия Ахърн, който доказва, че истинската любов никога не умира. Новелата излиза през 2004 и се превръща в бестселър в Ирландия, Англия, САЩ, Германия и Холандия, а родената през 1981 Сесилия Ахърн е обявена за най-голямото литературно събитие на Ирландия през последните години.
 
8. "История на любовта“, Никол Краус
"Цял живот може напразно да търсим книга, в която тъй нежно се спояват тайнство, поезия и медитация; която да ни заплени, да ни разтърси и в крайна сметка да ни донесе утеха“, твърди Елизабет Бърг. В "История на любовта“ има много за разказване и не случайно Алфонсо Куарон, режисьорът на "И твоята майка също“, се е заел да снима филм по романа.
 
9. "Джейн Еър“, Шарлот Бронте
Джейн Еър е първият издаден роман на британската писателка Шарлот Бронте. Сюжетът разказва историята на Джейн Еър – интелигентно и умно момиче, с богато въображение, но от беден произход. Именно в "Джейн Еър“ за пръв път героиня се осмелява да говори за равенство между жените и мъжете както в чувствата, така и в проявите им в обществото.
 
10. "Писмо в бутилка“, Никълъс Спаркс
"Писмо в бутилка“ разказва за Тереза Озбърн, която по време на отпуската си намира на океанския бряг писмо в бутилка, написано от непознат на име Гарет. "Моя най-скъпа Катрин", гласят първите редове, "липсваш ми, любима, както винаги, но днес особено силно, защото океанът ми пее за теб и песента му е за живота, който имахме…“ 
 
Източник: 10te.bg