Защо точно зимни? Ами просто защото лятото не е сезон на дебелите книгите или на сериозните четива. Освен това любителите на зимните спортове може и да имат планове за снежните уикенди, но останалите предпочитат да ги прекарат на дивана с чаша чай и хубава книга.
 
"Зад кулисите на музея" на Кейт Аткинсън
Кейт Аткинсън е родена в Ню Йорк, но живее в Единбург. Постига огромен успех с дебютния си роман"Зад кулисите на музея" и се превръща в абсолютна любимка на литературната критика. Книгата печели награда Уитбред, но съвсем не остава единствената впечатляваща творба на своята авторка.
"Зад кулисите на музея" е една семейна история. Тя започва със зачатието на малката Руби Ленъкс, разказано от самата нея. Всъщност Руби разказва цялата история на своето семейство по един едновременно чист и по детски безмилостен начин.
На фона на двете световни войни и следвоенния период историята на Руби е пълна с трагични събития и чудати роднини, описани с детска безпристрастност и коравосърдечност, но и с хумор и солидна доза сарказъм. 
Руби постига неповторим трагикомизъм и предизвиква искрен смях, макар и понякога през сълзи, представяйки ни баща си Джордж – непоправим женкар, майка си Бънти – безкрайно раздразнителна и вечно недоволна от живота, както и двете си емоционално нестабилни сестри. Едно странно семейство, чийто живот е изпълнен с тайни, трагични инциденти и странни реакции.
 
"Свобода" на Джонатан Франзен
"Свобода" е мащабна книга. Книга, която изисква да й се посвети време и внимание и която трудно бихте могли да четете, докато пътувате в метрото. Това обаче изобщо не значи, че трябва да я подминавате.
Критиците сравняват романа с "Война и мир", а автора му Джонатан Франзен – с Толстой. В "Свобода"Франзен прави прецизна дисекция на американското общество и неговите големи провали през първото десетилетие на 21-ви век. От икономическия и нравствен упадък, през замърсяването на природата и войната в Ирак, до пренаселването и поставянето под въпрос на бъдещето на планетата.
Теми, колкото тежки, толкова и важни. "Свобода" е историята на Уолтър и Пати Бърглънд – едно типично семейство от средните западни щати. Чрез тях Джонатан Франзен рисува трагикомична, но и реалистична картина на днешния живот, на променящите се идеали и на "битката" между личната свобода и отговорността към другите.
 
"Прокоба" на Камила Лекберг
Едно от най-хубавите неща в романите на Камила Лекберг е, че не е нужно да ги четете подред. Не е лошо да започнете поредицата от начало, но дори да не го направите, няма ви отнеме много време да се ориентирате, защото Лекберг е майстор не само на криминалните интриги, но и на умелото поднасяне на предистория.
"Прокоба" е роман от поредицата за полицейския инспектор Патрик Хедстрьом и писателката Ерика Фалк. Една пътна катастрофа събужда подозренията на Патрик, който има всички основания да смята, че се е натъкнал на следите на сериен убиец.
Едновременно с това в Танумсхеде започват снимки на реалити предаване, а една от участничките е брутално убита. Това жестоко престъпление поставя Патрик пред сериозно професионално предизвикателство – да води две паралелни разследвания. А и сватбата му с Ерика наближава.
 
Жан-Франсоа Паро е един от онези писатели, които са се занимавали с много други неща, преди да се насочат към литературата. Той е дипломиран специалист по френска литература, история и етнология, както и по техники за мумифициране на египетските мумии. След като получава тези квалификации, се отдава на дипломатическа кариера.
Затова съвсем не е изненадващо, че се насочва към жанра на историческото криминале. Дипломатическата му кариера го довежда в България и докато заема пост в София, той замисля поредицата си криминални романи с главен герой Никола льо Флок. Романите му са преведени на много езици, а през 2012 година по тях е заснет и телевизионен сериал.
"Загадката на улица "Блан Манто" поставя началото на поредицата и ни отвежда в Париж през 1761 година, където младият Никола льо Флок е натоварен да разследва мистериозното изчезване на комисаря Ларден. Все още неопитен, Никола ще се сблъска с мрачни тайни и жестоки заговори, водещи до самия крал и до неговата фаворитка Мадам дьо Помпадур.
Персонажите са необичайни, а като любопитен детайл авторът подробно описва не само разследването, но и ястията, консумирани от Никола и приятелите му, запознавайки ни с вкуса на парижките гастрономи преди три века. "Загадката на улица "Блан Манто" е наистина майсторски изпипано историческо криминале.
"Погребението на Кастро" на Висенте Ботин
"Погребението на Кастро" е книга, определяна като най-шокиращото свидетелство за режима на Кастро. Въпреки че заглавието може да ви подведе, в нея няма да откриете художествен текст, а едно уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на Кубинската революция.
Висенте Ботин е испански писател и журналист, занимаващ се най-вече с теми, свързани с Латинска Америка. От началото на седемдесетте години той пътува по цял свят, а от 2005 до 2008 година е кореспондент в Куба и живее в Хавана. По време на престоя си там той не само отразява актуалното състояние на кубинското общество, но и пише по-голямата част от "Погребението на Кастро".
Ботин описва как Раул Кастро сменя брат си Фидел и предлага промени в управлението на държавата, които авторът описва като: "гримиране на трупа на Революцията, усъвършенстване на нещо, което половин век не бе проработило, промяна на всичко, за да си остане всичко както преди."
 
Източник: http://www.avtora.com/