Вероятно въпросът трябваше да е защо четем книги? За да избягаме от реалността, разбира се... И колкото да е нужно да погледнеш извън книгата, за да видиш света отвън, желанието пак те дърпа в света на фантазиите, където можеш да живееш не един, а колкото животи пожелаеш. А защо предпочитам да живея в измислен свят? Ето 7 причини, които напълно отговарят на въпроса...
 
 
1. Световете.
В книгите не само четем за определен свят, ние го създаваме в главата си. Не бихме могли да имаме перфектната представа какво се случва в действието на една книга, ако не изграждахме света по наше виждане. Хилядите светове, създадени от стотици автори, са причина да искаме да четем - за да видим нещо по-вълнуващо и интересно от заобикалящия ни свят.
 
2. Героите.
Кого си представяте, докато четете? Вие ли сте главния герой/героиня или се опитвате да изградите чисто нов образ в главата си? Не знам за вас, но дори и главната героиня да е руса и със сини очи, аз виждам себе си. Така си е - в единия момент се бия със свръхестествени създания, а в другия се разхождам из улиците на някой красив град.
 
3. Fictional Boyfriends/Girlfriends.
Или казано по нашенски - ще имам колкото си гаджета искам... Не крия, че мъжките персонажи са ми слабост. Те са едно от нещата, които най-много харесвам в книгите. Забавно е да прочетеш една книга и малко по малко да се влюбиш в главния герой, а след това да завъртиш процедурата наново. Естествено, аз си имам предпочитания и харесвам смели, борбени и... малко мистериозни мъжки персонажи. (Плюс с черна коса и сини очи... намек, намек...)
 
4. Приятелите.
Забавно е да се потопиш в света на книгите, да си идеалния герой и да си имаш идеалното гадже, но какво е един свят без приятелството? Във всяка книга има по един такъв интересен, верен и любим герой, играещ най-добрия приятел. Струва си да останеш в приказния свят и заради него.
 
 
5. Емоциите.
Как една книга ви кара да се чувствате? Бурята от емоции - смях, сълзи, усмивки, разбито сърце, любов, страст и т.н. Изпитваме стотици подобни чувства само с прочитането на една завладяваща сцена, разиграваща се в главата ни.
 
6. Приключенията.
Е, не във всички книги има приключения, но когато попаднем на книга с такъв сюжет (при това интересен), се чувстваме като в увеселителен парк.
 
7. Злодеите.
Книга без някоя лошотия няма. А понеже ежедневието на повечето от нас (или поне моето), не е изпълнено с екшън, си го търся в книга, чиито злодей да ме накара или да го мразя безусловно, или да ме кара хем да искам да го убия, хем да бъда част от екипа му.
 
***
Колкото и приятно да е да избягаме от реалността и да се потопим в свят с нови възможности, понякога трябва да вдигнем глави и да се огледаме в света около нас, за да срещнем нашето собствено и реално приключение, за което един ден да можем да разкажем.
Източник: http://book-adventure94.blogspot.bg/