Наблюденията ми показват, че когато става дума за четене на бизнес книги в България, битуват не едно, не две схващания за тях, които са абсолютно безпочвени, погрешни, несериозни, вредни или откровено забавни (да не кажа “смешни”). Тези схващания обаче са толкова дълбоко вкоренени в някои хора, че са се превърнали в истински митове – предания и легенди без връзка с действителността.
 
Успях да изброя цели девет мита за четенето на бизнес книги.
 
1. Бизнес книгите са само “теория”, в тях няма практика
Нерядко чувам подобни изказвания – “Бизнес книгите са само “теория”, в тях няма практика, за какво тогава да ги чета?” Наскоро една иначе добра клиентка на нашата фирма ми каза буквално следното: “Искам обучението, което ще направим да е силно практически ориентирано, а не като в книгите, например – там има много теория.”
Бизнес книгите не са “теория”, ако под теория разбираме неясни, сложни, неприложими, безсмислени неща, от които те заболява главата, когато ги четеш. Отвори почти всяка една бизнес книга, издадена у нас през последните 20 години, за да се убедиш, че е така. Да, в бизнес литературата можем често да срещнем аргументация на някакъв модел (на действие), описание на план от стъпки или схема, илюстрираща идея, теза или казус. Това не е суха и безполезна теория, а полезно бизнес познание.
Още един аргумент в посока на това, че бизнес книгите не са неприложима или безполезна материя е фактът, че почти всички те са писани от изключително интересни хора – експерти с богат практически опит, с наблюдения в съответните области, уважавани и ценени в своите професионални общности. Тези хора няма как да пишат “неприложимо” или “безполезно”, при условие, че това всъщност е същината на тяхната работа/професия и че са добри в нея. Помисли обективно върху това. Нима щеше да е възможно книгите на подобни автори да се превърнат в бестселъри в развитите икономики, ако бяха скучни и непрактични?
Мисля, че хората, които твърдят, че бизнес книгите са суха “теория” правят сериозната грешка да отъждестяват (лош) учебник (например за студенти в български университет) с книга и по този начин пренасят негативните си чувства и нагласа към учебниците от студентските години спрямо бизнес литературата. Това са две съвсем различни неща! Действително съществуват лоши учебници за студенти, написани сухо, объркващо и непонятно, но нека правим разлика – това не са бизнес книги!
Не на последно място, много е важна нагласата за четене. Има хора, които сядат да четат бизнес книга с нагласата, че там ще прочетат едва ли не рецептата за успех в съответната област, с всички възможни детайли, сценарии, ситуации и в пряка връзка единствено и само с техния бизнес и ако това не е точно така, прибързано обявяват една или друга книга за “безполезна теория”. Да се чете толкова праволинейно не е правилната нагласа – тази нагласа подхранва и самия мит, че книгите са “теория”. Освен да се чете, добре е да се чете креативно, между редовете, гъвкаво, да се чете и да се мисли, а научените уроци и събраните идеи да се пречупват през призмата на собствената дейност.
 
2. Бизнес книгите са скъпи
Това е един от забавните митове за бизнес книгите – че били скъпи. Нека посмятаме малко. Средната корична цена на една бизнес книга в България в момента е около 15лв. Има книги и за 20лв. и нагоре, има и за 10лв. и надолу. Цените винаги са варирали с някой и друг лев нагоре-надолу, но тук говорим за книги, пълни с идеи и насоки за нашия по-добър маркетинг, за нашите по-добри продажби, за управлението на нашите фирми, за иновациите, за нас самите като специалисти, мениджъри, хора…
На фона на тези съществени ползи, не е рядкост да прочета тук и там как книгите били “скъпи”. Това е съвършено безпочвено твърдение! Книгите не само че не са скъпи, а всъщност са най-евтиният начин за професионално и личностно усъвършенстване, десетократно и на места стократно по-евтин от други форми като обучения, семинари, курсове, менторски програми и т.н.
Всеки нормален делови човек у нас (подчертавам – всеки, в т.ч. и студенти без високи доходи!) може стига да поиска без никакво затруднение да инвестира в една книга месечно (ОК, нека е на три месеца, ако книга на месец звучи като научна фантастика), по професионалните теми, които го вълнуват. Инвестиция от няколко лева на месец не могат да са сериозно оправдание да не се развиваш като професионалист или човек!
Дали едно нещо е скъпо или евтино е въпрос на потребности, на перцепция, зависи и с какво сравняваме. За хората, които нямат култура на четене и нямат потребности за професионално развитие, дори и книга с цена 1лв. ще е неоправдано скъпа.
 
3. Съветите в бизнес книгите са неприложими в български условия
Ето още един разпространен мит – “Бизнес книгите са хубави, но са писани от чужденци и не са приложими в български условия”. Винаги съм се чувствал странно, когато съм ставал свидетел на подобен начин на мислене и съм питал хората, които изповядват подобно схващане – “Кажете ми моля, какви точно са “нашите” условия и какви са разликите с “условията” на другите държави? Нима само у нас има конкуренция? Нима само у нас хората смятат всеки лев, преди да го похарчат?” Никога не съм получавал ясен и конкретен отговор.
Мениджмънтът на човешките ресурси не е измислен в България (като принципи и практика). Маркетингът, като наука, принципи и практика – също. Работещите техники за продажби – също. Принципите на иновациите – също. Бизнесът и предприемачеството нито са родени в България, нито можем да се похвалим с кой знае колко реални (самосъздадени) бизнесмени и предприемачи, за да имаме “очите” да се самоопределяме като държава с някакви по-различни и по-особени принципи за правене на бизнес, на маркетинг, на продажби и т.н.
Истината е, че още дълго време няма да имаме кой знае колко истински успешни бизнесмени и предприемачи за пример, ако най-накрая не осъзнаем, че за да сме успешни в играта, наречена “бизнес”, трябва да познаваме правилата й. Правилата не са сложни, просто са факт и е добре да ги познаваме и интерпретираме правилно. Тези правила са описани и анализирани подробно в стотици и хиляди бизнес книги. От нас зависи дали искаме да се научим да спазваме и прилагаме правилата на играта или не. От нас зависи дали искаме да сме компетентни в това, което вършим, или не.
(Разсъжденията ми за спазване на бизнес правилата и за компетентността не са валидни за хора с криминален бизнес, с корупционни практики и т.н., но за да четеш тази статия, предполагам, че не си сред тях, а и не искаш да си сред тях, нали?)
 
4. Да четеш бизнес книги отнема време
“Бизнес литературата е хубаво нещо, но нямам време за четене… Затрупан съм с толкова много други задачи…” Познато ли ти звучи?
А звучат ли ти познато фрази като “Иска ми се да ходя на фитнес, но нямам време”,“Трябва да отделям повече време на съпругата/съпруга си (или на децата), но все не ми стига време” и др.
Нека си го кажем право в очите – време има за всичко (а и кое важно нещо не отнема време?!), въпрос на приоритети и лична воля е дали да обърнем внимание на едно и/или друго нещо. Да се чете бизнес литература изисква време, разбира се, както и подходяща среда (като че ли усамотеността е най-доброто решение за повечето хора), но дори и при бавен темп на четене една книга от 200 страници например не би следвало да отнеме повече от 10 часа. Просто няма да гледаме телевизия (обикновено мрачни новинарски емисии, криминални хроники, безкрайни шоута и изтъркани филми) 4-5 поредни дни по два часа вечерно време и ето ти в изобилие времето, нужно за четене, мислене, зареждане с идеи и професионално развитие.
 
5. Защо да чета книги?! Мога да намеря същата информация в интернет!
Това е разпространена сред доста хора заблуда за отъждествяване на ползата от четене на статии в инернет с ползата от четене на бизнес книги. Вярно е, че в интернет има много статии, от различни автори, на различни езици – български, английски, руски, немски и т.н. Четенето на статии и четенето на книга са две различни неща обаче. Като правило статиите са кратки, в тях няма как да присъства изчерпателността и обосноваването с желязна логика на една или друга бизнес идея.
Пример – как точно ще прочетеш под формата на статии вижданията на Ричард Брансън за начина, по който следва да се прави бизнес и да се управлява една фирма? Как точно ще прочетеш и ще разбереш под формата на статии идеите на Сет Годин от книгите му “Дълбоките води” или “Племена”? Как точно ще заместят статиите за продажбите книгите на Джефри Гитомър, или статиите за парите – книгите за финансовата компетентност на Робърт Кийосаки?
Четенето на книги и четенето на статии са две различни изживявания и две различни форми на получаване на информация. В интернет се чете бързо, текстът се сканира по диагонала, там новинарското, периодичното, съответно и по-нетрайното, преобладава. Книга се чете относително по-бавно, по-внимателно и по-задълбочено, с анализ, преценка на написаното, самооценка и самонаблюдение. Четенето на бизнес статии в интернет не изключва четенето на бизнес книги, нито обратното, но да се твърди, че интернет четенето е алтернатива на бизнес книгите просто означава непознаване на книгата като инструмент за професионално и личностно самоусъвършенстване.
 
6. Аз знам всичко, няма нищо ново в книгите, което да науча
Така ли мислиш, наистина? Знаеш всичко за управлението? Значи си един от най-способните мениджъри в света – поздравления! Знаеш всичко за маркетинга? Значи си един от най-способните и най-скъпоплатени маркетинг експерти в света. Знаеш всичко за продажбите, за презентациите, за влиянието, за мотивацията и т.н. и т.н.? Трябва да напишеш книга!
Хубаво е човек да е със самочувствие, но още по-добре е, когато самочувствието е с покритие. Също така, малко мъдрост от Сократ никога не е излишна в случая –“Аз знам, че нищо не знам”. Тези думи неслучайно са се запазили с вековете.
Нека не бързаме да заключаваме, че знаем всичко и че от бизнес книгите няма какво ново да научим! Нелепо е да говорим така за книги, които дори не сме прочели. Отново ще напомня – бизнес литературата не е учебници за студенти, а в масовия случай е писана от световнопризнати експерти с богат практически опит и важни знания.
 
7. Никой не е забогатял с четене!
Тотален мит! Гарантирам ти, че почти всички най-богати и най-известни бизнесмени в света, както и всички популярни и авторитетни личности (президенти, държавни и фирмени ръководители), четат бизнес книги – при това често! Неслучайно битува фразата “Readers are Leaders” – активните хора в чужбина и бизнес лидерите четат.
А че САМО и ЕДИНСТВЕНО с четене не се забогатява – да, така е! Ако САМО и ЕДИНСТВЕНО седим и си четем, без да запретнем ръкави и да действаме, нищо няма да стане. Четенето обаче повишава компетентността, развива личността, зарежда с идеи и знания, оформя мирогледа – всичко това може да има пряка връзка върху начина, по който се прави бизнес и върху резултатите от този бизнес, в частност и върху богатството ни.
 
8. Ако колегите (шефовете) ме видят, че чета, ще ми се смеят
Знам за хора, които се притесняват какво ще си помислят останалите (колегите им, шефовете им), ако ги видят, че четат. Дали няма да им се присмеят, дали няма да заключат, че са некомпетентни?
Не бива да се безпокоиш какво мислят другите за това, че четеш! Това си е твоя работа, както е и твоя работа какво ядеш, пиеш, с кого спиш и за кого гласуваш. Мнението на други хора относно навиците ти за четене на бизнес книги не бива да те притеснява! Ако някой те гледа снизходително заради твоето четене, направи си изводи доколко сериозно гледа този човек на собствената си работа и професионализъм.
 
9. Няма качествени бизнес книги на български език
Познавам хора, които не признават бизнес книгите на българския пазар, независимо, че това всъщност са на 99% книги от чуждестранни автори. Тези хора някак надменно се отнасят към преведените книги и отсичат “Няма качествени книги у нас, затова пазарувам от Amazon!”
Ето каква е реалността – това е невероятно грамаден, тлъст мит! Посети още сега интернет книжарница dBooks.bg, където ще се убедиш, че всички книги, издадени на български език са страхотни и много полезни. Авторите са на ниво (прочети биографиите им), съдържанието е полезно и приятно за четене, преводите като цяло (с редки изключения) са много добри, качеството на книжното тяло е напълно приемливо (понякога по-добро от някои книги в чужбина), цената е повече от достъпна…
Факт е, че в Amazon има много по-голямо разнообразие от книги. В момента всяка година се издават над 11 000 бизнес заглавия само на английски език и повечето се предлагат в Amazon. В океана от литература практически е невъзможно цялото това разнообразие да бъде преведено и налично на български, но дори и измежду няколко стотици заглавия могат да бъдат открити страхотни книги в почти всяка област.
 
В резюме
Една или друга част от деветте мита за четенето на бизнес книги са толкова дълбоко навлезли в главите на много хора, че те (хората) упорито заобикалят (както Дявол тамян) книгите като форма на професионално и личностно усъвършенстване. Съдейки по скромните тиражи на бизнес заглавията у нас, средностатистическите собственици на фирми, мениджъри, че и служители не четат повече от една книга на няколко години.
Това е фатална грешка. Бизнес книгите не са панацея, те не са решение на всеки един възможен проблем (решението е във всеки един от нас), но могат да се превърнат в част от решението със своята мъдрост, акумулирано с години ноу-хау и свежи идеи.
 
Източник: http://www.novavizia.com/