Руската православна църква, Сръбската православна църква, Йерусалимската православна църква и манастирите на Света гора празнуват Коледа на 7 януари. В Сърбия, Македония, Русия, Украйна, Грузия, Черна гора, Северно Косово, Босна и Херцеговина на 6 януари празнуват Бъдни вечер. Арменската църква празнува Рождество Христово и Богоявление на 6 януари.
 
На 24 декември 2013 г. депутатите в парламента на Молдова гласуваха на първо четене законопроект, предвиждащ празнуването на Рождество Христово в страната да става на 25 декември, а не на 7 януари, както празнува Молдовската митрополия (Московска патриаршия), съобщава сайтът dveri.bg.
В България Григорианският календар (наричан още „нов стил”) е въведен на 31 март 1916 г. и следващата дата не била 1 април, а е била 14 април 1916 г., но Българската православна църква отказва да го използва и не го възприема (както и гръцката).
 
Едва по-късно, на 20 декември 1968 година, Българската православна църква въвежда Грегориански, но не променя датите на неподвижните празници (те се празнуват по поправенияЮлиански календар). Така на 25 декември 1968 г. православните българи за пръв път празнуват Рождество Христово, 1 януари – Васильовден, 6 януари – Богоявление, 25 март – Благовещение, и т.н.
 
И по стар и по нов стил Рождество е на 25 декември, тъй като се чества събитие станало преди 2000 години, преди да се натрупа разлика. Но между 1916 и 1968 църквата продължава да се води по стария календар, а държавата по новия. И така денят който за църквата е 25.12 в гражданския календар е 7.01. През 1968 БПЦ приема новия календар и така и гражданският и църковният календар са вече „нов стил“ и разминаването изчезва.
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на всички, които празнуват днес!
 
Източник: http://po-krasivi.net/