Знаете ли, че първите 3 месеца са най-важните, ако сте на нова работа?
Така е, ако сте на нова работа, първите 3 месеца са най-важни и показателни за това дали ще останете във въпросната фирма или не. Затова не си мислете, че щом са ви взели, ще останете завинаги в компанията. Постарайте се да покажете най-доброто от себе си още в самото начало. Защото, както добре знаете, първото впечатление често е най-най-силно и няма как да бъде променено. Ето какво да правите в първите дни и седмици на новото си работно място, за да се превърнете в ценен и незаменим кадър на фирмата:
 
1. Напишете си домашното
Щом са ви наели на желаната от вас длъжност, значи притежавате всички нужни качества да се справите с работата. Но за да блеснете истински, се подгответе добре още преди първия си работен ден. Запознайте се отблизо с историята на фирмата, последните новини около нея, както и със своята трудова характеристика. Ако нещо по задълженията ви не ви е ясно, си изгответе списък с въпроси, които да можете да зададете, когато дойде моментът.
 
2. Усмихвайте се
Доказано е, че дори неприветливите, интровертни и вечно намусени хора, не се сдържат и отговарят с усмивка, когато на тях им се усмихнат. Така че, отивайте в офиса сутрин с блестяща усмивка и добро настроение, което ще заради всички останали с позитивизъм.
 
3. Слушайте внимателно
Когато в първите дни на новата ви работа някой колега ви въвежда в работата и ви обяснява нещо важно, го слушайте много внимателно! Дори ако е необходимо, си водете бележки, за да не пропуснете нещо. Не си позволявайте да се разсейвате, да си гледате в телефона или да кимате съсредоточено, а наум да си мислите колко яко парти ви очаква уикенда на морето.
 
4. Самочувствието е хубаво нещо, но „старите“ служители се дразнят, ако го проявявате
Дори да имате стотици основания да имате самочувствие на професионалист и да се чувствате по-подготвени и квалифицирани от останалите, се опитайте поне в началото да не го показвате. Старите служители се дразнят много, когато някой нов идва и започва да им обясява как да си вършат работата. И като нищо ще се опитат да ви врътнат някоя интрига, за да ви „поставят на място“.
 
5. Питайте, питайте и пак питайте
С питане и до Цариград се стига, нали така. Във вашия случай – като новобранец в офиса, с питане ще стигнете най-малкото до края на изпитателния си период. Не е срамно, ако нещо в работата не ви е ясно. Срамно е да не попитате и после да не свършите работата си. Ако имате въпрос, обръщайте се директно към шефа си.
 
6. Не се поддавайте на офис клюки
Ужасно грозно е да започнете да клюкарствате още в първите си дни в новия офис. Дори да сте любители на пикантериите и да смятате интереса си за безобиден, другите едва ли ще го видят така. Запомнете, че личната работа на колегите и шефа ви не ви интересува и си дръжте езика зад зъбите.
 
7. Покажете интерес и удоволствие от работата си
Винаги вземайте трудните проекти. Оставайте след работно време, ако се налага. Работете два пъти по-усилено от останалите. Гонете високи резултати. Бъдете проактивни. Вашите усилия няма да останат незабелязани от шефа ви и ви гарантираме, че ще се задържите като незаменим кадър на това работно място.
 
ИЗТОЧНИК: https://www.ilady.bg