Представяме Ви пет от най-често срещаните грешки при научаването на нови езици и съвети как да ги поправите.
 
Мит е, че интелигентите хора учат по-добре чужди езици. Уменията за учене на език са всъщност навици, които могат да бъдат придобити чрез дисциплина и фокус.
Представяме Ви пет от най-често срещаните грешки при научаването на нови езици и съвети как да ги поправите.
 
Не слушате достатъчно
Определени лингвистични училища вярват, че ученето на език започва с т. нар. „тих период“. Както бебетата се учат да говорят като чуват и повтарят различни звуци, така и учениците трябва да упражняват слуха си, за да се научат. Това може да подсили научаването на лингвистичната структура и да помогне на учащите да разберат модела на езика.
Слушането е онова комуникативно умение, което използваме най-често в ежедневието. В случай, че не живеете в чужда страна, ще Ви бъде трудно да го упражнявате. Решението е да си намерите музика, радио, ТВ програми и филми на съответния език и да слушате колкото е възможно.
 
Липса на интерес
В ученето на език е много важно отношението към процеса.
Лингвисти са изследвали поведението на изучаване на чужди езици през 1970 г. в Квебек, Канада, когато напрежението между англофони и франкофони е ескалирало. Според изследванията англофоните са имали предразсъдъци срещу канадските французи. Това е затруднявало ученето на френски език в Америка дори и за онези, които са го учили в продължение на години като задължителен предмет в училище.
От друга страна ученици, които са били запознати със съответната култура, са имали по-голям успех в научването на езика. Следователно грамотността относно чуждите култури прави студентите по-склонни да възприемат езиците им.
 
Съпротивление
Лингвисти са открили, че ученици, които се затрудняват с научаването на нови неща, съзнателно се съпротивляват да ги възприемат.
При ученето на език непрекъснато се сблъскваме с нещо ново. Нови думи, нови граматични правила, безброй изключения в спрягането на неправилни глаголи.
Тези, които търсят значението на непознатите думи в речника, а не се опитват сами да разтълкуват значението им според контекста, се чувстват най-стресирани и дезориентирани по време на час. Резултатът е, че те обикновено се отказват от уроците заради чувството на неудовлетвореност, което изпитват. Този начин на мислене трудно се променя, но малки упражнения могат да помогнат. Слушането на музика на целевия език може да помогне за разбирането на същността му, дори и да има непознати думи.
 
Ограничение
Някои ученици предпочитат само да слушат и повтарят чуждия език. Други се нуждаят само от учебник по граматика, за да разберат смисъла на езика. Всеки подход към заучаване е приемлив, но е грешка, ако се ограничаваме само до един метод.
Тези, които съчетават няколко метода, имат възможността да упражняват различни умения и да се запознаят с различи обяснения. Разнообразието, от друга страна, им помага да избегнат застоя върху един и същ учебен материал. Винаги трябва да се упражняват четирите езикови умения: четене, писане, слушане, говорене. Ако се самообучавате: опитайте се да съчетаете учебници, аудио уроци и различни приложения.
 
Страх
Няма значение колко добре човек може да пише на чужд език, да спряга глаголи или да решава тестове. За да учите, подобрявате и използвате новия език, трябва да говорите.
В този етап учениците изпитват притеснение, несигурност и се притесняват да упражняват говора си. В източните култури, където репутацията е изключително важна за всеки, учителите по английски често се оплакват, че учениците им отказват да говорят езика, защото се страхуват от допускане на граматични грешки и лошо произношение на думите.
Най-важното е тези грешките да бъдат осъзнати и  коригирани преди да се вкоренят. Колкото повече се говори, толкова по-бързо уменията се подобряват.
 
Източник:  http://www.studyabroad.bg/