Меню
Вашата количка

77 и половина чудни растения - Народна вяра, магия и лечение

77 и половина чудни растения - Народна вяра, магия и лечение
77 и половина чудни растения - Народна вяра, магия и лечение

Лековитите билки в народната медицина


Това е първото по рода си издание в България, което засяга така пълно ролята на растенията в народната култура., Доц. Георги Т. Томов, дм, директор на „Музей на медицината“ към МУ – Пловдив


В книгата ще намерите подробно описание на употребата на 77 растения в старите обреди. Рецепти за приложение на тези растения спрямо техните свойства и според древните традиции, както и десетки снимки. Повече

ЦЕНА39,90 лв.Продуктът е предстоящ. Натиснете "Заявка за поръчка", за да го получите веднага при пристигането му.

1

ЗАЯВКА ЗА ПОРЪЧКАСподелиЧесто задавани въпроси

АвторГеорги Мишев, Елионора НедялковаИздателствоРакетаISBN77 и половина чудни растенияИзлиза на15.12.2021 г.Година на издаване2021КорицаТвърдаСтраници350Формат19x25ЕзикБългарски

ОПИСАНИЕКОМЕНТАРИЦЕНИ ЗА ДОСТАВКАСъздадохме тази книга за вас – съвременните читатели.  Народните традиции, обреди и познание са начин на общуване с природата. Вярваме, че част от наследството ни като българи е да бъдем в хармония със заобикалящия ни свят. Затова чрез книгите си искаме да донесем познание, да съхраним народната традиция и да я направим достъпна за всеки читател.


Тази книга е посветена на магията на растенията и тяхното място в живота и духовния свят на нас, хората. Нека чрез знанието да виждаме в растенията и света около нас не само тяхното материално присъствие, а също да се докоснем до надеждите, страховете, опората в трудностите и паметта на тези преди нас. Нека да съхраним това послание за повече смисъл, добро и красиво в живота на тези, които идват след нас.


Част от включените в изданието растения са широкопознати, други са известни основно на носителите на магическото познание, но представянето им и свързаните с тях практики следват стриктна схема. Д-р Георги Мишев започва с официалното название на растението (вкл. латинското му име), последвано от имената, под които е познато в народната ни медицина, кратко ботаническо описание (придружено с цветна снимка), насоки за приложенията му, вкл. свързаната с това обредност според палеографските и етнографските данни, допълнени с информация от емпиричния опит на фитотерапевта Елионора Недялкова за противопоказанията, указания за приготовлението и дозировката на лекарството („Из опита на фитотерапевта“).


Текстовете не претендират за изчерпателност, но дават много добра представа за най-характерните техни черти в обредността, вярванията и лечебните практики на българския народ. За предците ни растенията са били не само материален дар, а също символи и духовни същности. Тази книга припомня и разказва за тези вярвания, празници и ритуални действия, които основно са част от българската традиционна култура, но по пътищата на културното сътрудничество са преминали и в съседните на нас народи.


Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство, с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите. Член на международното общество за етнология и фолклор, автор на редица публикации по тематиката на български и на чужди езици и е участвал в редица национални и международни конференции (Англия, Австрия, Русия, Виетнам).

Георги Мишев има изключителни познания за ролята на растенията в българския фолклор, магическите обреди и вярвания.


Елионора Недялкова е инженер, ботаник и биохимик, народен лечител и познавач на билките в България. Всички рецепти за създаване и приложение на билки, билкови смеси, алкохолни извлеци (тинктури) и мехлеми (помади и мази) са проверени от Елионора и преживели теста на времето. Записани са от старите лечители, при които се е обучавала през годините.


Списък на растенията и рецептите:

БЛЯН (ЧЕРЕН)/ Маслен извлек от блян;БОЖУР/ Отвара и лапи от божур;БОСИЛЕК/ Сироп от пресен босилек;БРЪШЛЯН /Билково масло от бръшлян;БРЯСТ/ Билков мехлем от бряст;БЪЗАК / Алкохолен извлек от бъзак;БЯЛ ОМАН/ Вино от корени на бял оман;ВЕТРОГОН/ Билков сироп от ветрогон;ВОЛСКИ ЕЗИК/ Вино от листа на волски език;ВРАНСКО ОКО/ Билков мехлем от вранско око;ВРАТИГА/ Маслен извлек от вратига;ВЪРБА/ Алкохолен извлек от върба;ГЛОГ/ Алкохолен извлек от глог;ГОРСКА МАЙКА/ Алкохолен извлек от горска майка;ГРЪМОТРЪН/ Алкохолен извлек от гръмотрън;ДАФИНОВ ЛИСТ/ Алкохолен извлек от дафинов лист;ДЕВЕСИЛ/ Тоник с девесил;ДИВА ТИКВА/ Алкохолен извлек от дива тиква;ДИЛЯНКА (ВАЛЕРИАНА/ Алкохолен извлек от дилянка;ДРЯН/ Сироп от дренки;ДЪБ/ Мармалад с жълъдово кафе;ЕНЬОВЧЕ/ Билков мехлем от еньовче;ЖЪЛТ КАНТАРИОН/ Маслен извлек от жълт кантарион;ЗАЙЧА СЯНКА/ Билков мехлем от зайча сянка;ЗДРАВЕЦ/ Билков мехлем от здравец;КАЛОФЕРЧЕ/ Билков мехлем от калоферче;КАНДИЛКОЛИСТНО ОБИЧНИЧЕ/ Алкохолен извлек от обичник;КЛИНАВИЧЕ/ Алкохолен извлек от клинавиче;КОКИЧЕ/ Алкохолен извлек от кокичета;КОМУНИГА/ Алкохолен извлек от бяла комунига;КОНОП/ Чай от конопено семе;КОПИТНИК (МИЛОСТИВНИК)/ Алкохолен извлек от копитник;КОПРИВА/ Билков сироп от коприва;КОТЕНЦЕ/ Алкохолен извлек от котенце;КУКУРЯК/ Билков лосион от кукуряк;КЪПИНА/ Билкова смес от къпина;ЛЕН/ Брашно от ленено семе;ЛЕСКА/ Билкова баня с леска;ЛИПА/ Алкохолен извлек от липа;ЛОЗА / Алкохолен извлек от лозови листа;ЛУДО БИЛЕ/ Вино от лудо биле;МАЩЕРКА/ Маслен извлек от сурова мащерка;МЕНТА/ Билкова смес с мента;МОМИНА СЪЛЗА/ Вино с момина сълза;МЪЖКА ПАПРАТ/ Отвара от мъжка папрат;ОБИКНОВЕНА КОКОШКА/ Мехлем от билката обикновена кокошка;ОМАЙНИЧЕ (ЧЕРВЕНО)/ Алкохолен извлек от омайниче;ОРЕХ/Сироп от млечни зелени орехи;ПЕЛИН/ Алкохолен извлек от сладък пелин (Artemisia annua L.);ПЕРУНИКА/ Алкохолен извлек от перуника;ПЕТОПРЪСТНИК/ Алкохолен извлек от петопръстникПОЛСКИ МАК/ Сироп от полски мак;ПЕТРОВ КРЪСТ/ Билков мехлем от петров кръст;ПОВЕТ/ Алкохолен извлек от повет;ПРОСО/ Смес от просо;ПШЕНИЦА/ Билков мехлем от пшенични зърна;РЕШЕТКА/ Алкохолен извлек от корен на решетка;РИГАН/ Мерудия (шарена сол) с риган;РОСЕН/ Билков мехлем от росен;РЪЖ/ Кафе от ръж;СЕДЕФЧЕ/ Маслен извлек от седефче;СЛЪНЧОГЛЕД/ Алкохолен извлек от слънчоглед;СМИЛ/ Маслен извлек от жълт смил;СТРАШНИЧЕ/ Алкохолен извлек от страшниче;ТАТУЛ/ Алкохолен извлек от татул;ТИНТЯВА/ Вино от синя тинтява;ТОПОЛА/ Алкохолен извлек от топола;ТРЕНДАФИЛ/ Билков мехлем от трендафил;ХВОЙНА (ОБИКНОВЕНА)/ Алкохолен извлек от хвойна;ХВОЩ/ Мехлем от хвощ;ХМЕЛ/ Билкова възглавничка от „шишарки“ на хмел;ЧЕМЕРИКА/ Билков тоник от чемерика;ЧЕРНИЦА/ Билков сироп от бяла черница;ЧЕСЪН/  Билков пастет от скилидки чесън;ШИПКА/ Вино от шипка;ЯБЪЛКА/ Домашен ябълков оцет;ЯСЕН/ Мехлем от бял ясен.

Книги
Издател Сиела
Брой страници 350
Език български
Година на издаване 2021
Корици твърди

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 39901432
39.90лв
Купи