Меню
Вашата количка

Криворазбраната цивилизация

Криворазбраната цивилизация
Криворазбраната цивилизация
Криворазбраната цивилизация
Криворазбраната цивилизация
Криворазбраната цивилизация
„Модата е взета вместо цивилизацията.“
 
Това послание отправя Добри Войников в предговора на своята комедия „Криворазбраната цивилизация“, завършена в Букурещ през май 1871 г. Тя разглежда тема, която е актуална и днес – за сблъсъка между традиционната и външната култура, за отношенията между родното и чуждото.
 
В произведението авторът порицава онова разбиране за цивилизованост и култура, което се изчерпва с механичното подражаване на последните моди и тенденции, заради които човек дори е склонен да забрави своя род и обичаи. Така тази „мнима цивилизация“ се оказва способна да заблуди слабите и суетни умове, а това от своя страна води до отхвърляне на моралните добродетели и замяната им с пороци.
 
Горната характеристика не се отнася само до българите. Тя е определение за всеки народ, който се стреми да догони по-развитите и напреднали от него с няколко прибързани крачки. Целта, която Войников си поставя с пиесата, е да поправи вредите от тази криворазбрана цивилизация, като чрез силата на хумора изкара на преден план нейните недостатъци и изведе от тях съответните поуки.
Книги
Автор Добри Войников
Издател Българска история ( БИ 93 ООД)
Брой страници 166
Език български
Размери 210х140 мм
Година на издаване 2021
Корици меки
Тегло 200

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
  • Наличност: В наличност 
  • Продукт: 9786197496802
14.00лв
Купи